Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, a oscilirale su ovisno o vijestima s Bliskog istoka i makroekonomskim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna ojačala 0,4 posto, na 78,56 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 73,40 dolara.

"Prognoze rasta globalne potražnje za naftom i dalje su nejasne"

Poticaj cijenama predstavljale su krajem tjedna procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o solidnom rastu potražnje u ovoj godini.

IEA očekuje upola slabiji rast potražnje nego OPEC, a procjenjuje se i da bi tržište u ovoj godini trebalo biti relativno dobro opskrbljeno, ako ne bude značajnijih poremećaja.

"Prognoze rasta globalne potražnje za naftom i dalje su nejasne, a trgovci i istraživačke institucije bitno se razlikuju u procjenama", kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Napetosti na Bliskom istoku

Trgovci pozorno prate i napetosti na Bliskom istoku. No, sukobi u tom području zasad nisu znatno utjecali na cijene nafte.

"Cijena nafte i dalje je osjetljiva na zbivanja na Bliskom istoku, ali tržište je još uvijek uravnoteženo, kao što smo vidjeli proteklih tjedana", kaže Craig Erlam iz OANDA-e.

Ističe i da prekidi u opskrbi i dalje predstavljaju rizik koji bi mogao podići cijene nafte, ali i da postoje negativni rizici, s obzirom na nejasne trendove u svjetskom gospodarstvu.

Rast cijena, naime, sprječavaju strahovanja od slabljenja potražnje jer se kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja toliko brzo koliko se očekivalo, dok se rast američkog i gospodarstva eurozone već dulje vrijeme usporava.