Cijene nafte ponovno su u četvrtak na međunarodnim tržištima prekoračile 50 dolara nakon što je ponovni pad zaliha sirove nafte u SAD-u zasjenio sumnje ulagača da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uspjeti provesti dogovoreno smanjenje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 49,41 dolara.

Zalihe benzina i derivata smanjile su se pak više no što se očekivalo, za dva milijuna odnosno 3,4 milijuna barela, potpirivši nadu da je dugo očekivani tržišni rebalans konačno započeo.

"Višak zaliha mora se smanjiti da bi cijene porasle. Iako smanjenje u velikoj mjeri ovisi od OPEC-u, uravnoteženje je u SAD-u već počelo", smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Smanjene zalihe u SAD-u zasjenile su sumnju u provedbu OPEC-ova dogovora o ograničenju proizvodnje.

"Problem prekomjerne opskrbe neće se riješiti sam od sebe. Cijene će i dalje diktirati OPEC-ova (ne)provedba protumjere u obliku rezanja proizvodnje, ali sve su izraženije sumnje u takav ishod", napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

OPEC je prošlog mjeseca postigao dogovor o smanjenju proizvodnje, na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno. Pojedinosti bi trebale biti dogovorene na službenom sastanku krajem studenog u Beču. Pritom je Irak u nedjelju tražio da bude izuzet od ograničenja, pridruživši se skupini članica koje traže poseban tretman.

Tehnički sastanak u sjedištu OPEC-a u petak, te još jedan s proizvođačima izvan OPEC-a u subotu, trebali bi uroditi preporukama o modusima smanjenja.

Tržište pozorno prati i eskalaciju protesta u Venezueli protiv predsjednika Nicolasa Madura, iako nema naznaka da utječu na proizvodnju te članice OPEC-a. Proizvodnja u toj zemlji smanjuje se tijekom cijele godine jer niske cijene nafte ugrožavaju ulaganja.

OPEC je u četvrtak objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 47,75 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.