Na azijskim su burzama danas cijene dionica dosegnule nove najviše razine u 10 godina, dok su se cijene nafte primaknule najvišim razinama u šest mjeseci zbog napetosti na Bliskom istoku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od prosinca 2007. godine.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak i nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast najvećih gospodarstava u regiji i svijetu.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti Kina jer će biti objavljena prva procjena rasta tamošnjeg gospodarstva u trećem tromjesečju, dok u srijedu počinje kongres komunističke partije.

Ulagači se nadaju dobrim pokazateljima iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva, koji je i najveći svjetski potrošač sirovina, pa su njihove cijene jutros porasle, što podržava dionice u rudarskom sektoru.

Cijena nafte na Bliskom istoku

A snažno su porasle i cijene nafte zbog situacije na Bliskom istoku, odnosno u Iraku, gdje su napetosti porasle nakon referenduma 25. rujna na kojem su irački Kurdi glasali za nezavisnost.

U ponedjeljak rano ujutro objavljeno je da su snage iračke vlade preuzele kontrolu nad velikim dijelom naftom bogate regije Kirkuka bez sukoba sa snagama kurdskih pešmerga.

Zbog bojazni od narušavanja ponude nafte s tog područja, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,2 posto, na 57,88 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 0,9 posto, na 51,92 dolara, pa mu se cijena kreće nedaleko najviše razine od travnja.

A na valutnim je tržištima dolar jutros nadoknadio dio gubitaka od prethodnoga tjedna.

Nakon što je prošloga tjedna pao 0,8 posto, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,15 posto, 93,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 112,05 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,2 posto, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1799 dolara.