Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su popustila strahovanja od recesije, no trgovce zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva zbog proširenja restriktivnih mjera protiv covida-19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,7 posto, na 96,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto, na 88,20 dolara. Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa jedan dan cijene barela porastu, a već drugi padnu.

Američki BDP porastao nakon dva kvartala pada

Podršku cijenama pruža nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o smanjenju opskrbe za dva milijuna barela dnevno od studenoga i skorašnje stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i derivate.

"OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od studenoga i nove sankcije EU-a na rusku naftu od 5. prosinca trebali bi pozitivno utjecati na cijene", rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa. Cijene barela potaknuli su i solidni pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Nakon dva kvartala pada, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

"Splasnuo je strah od recesije"

I njemačko je gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je aktivnost uvećana samo 0,1 posto. Najveće europsko gospodarstvo zasad se uspijeva othrvati recesiji, unatoč visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

"Čini se da je strah od recesije splasnuo u posljednje vrijeme, ali kontinuirano klađenje na zdravi gospodarski rast moglo bi se pokazati nepromišljenim", upozorava Tamas Varga iz PVM-a.

Veći rast cijena nafte spriječila je zabrinutost za kinesku potražnju, nakon što su neki kineski gradovi uveli strože mjere za suzbijanje covida-19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine ustrajala u strogim mjerama suzbijanja covida-19, što je zakočilo poslovne i gospodarske aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

MMF očekuje da će rast kineskog BDP-a usporiti

"Teško je argumentirano predviđati oporavak nabave sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvjesnost koju stvara njezina politika nulte tolerancije prema covidu", rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast kineskog gospodarstva usporiti u ovoj godini na samo 3,2 posto, s 8,1 posto u 2021. U travnju je MMF procjenjivao da bi rast u ovoj godini mogao iznositi 4,4 posto.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.