Na većini azijskih burzi danas su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ojačale nade ulagača da će najveće središnje banke u svijetu uskoro početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u plusu 0.7 posto, pa je na putu dobitka u ovom tjednu od oko 1 posto. Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.5 i 1.7 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske burze porasle

Tako većina burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 0.85 posto, dok je S&P 500 porastao 0.51, a Nasdaq indeks 0.27 posto.  Ulagače su ohrabrili podaci s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih tjedana.

To je loša vijest u gospodarskom i socijalnom smislu, no 'hlađenje' tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa. A popuštanje inflacijskih pritisaka otvara prostor i za smanjenje kamata središnjih banaka u Europi.

Jučer je britanska središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njezinih čelnika na tržištu se očekuje da će već u lipnju smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca. Procjenjuje se, također, da bi u lipnju i Europska središnja banka mogla početi smanjivati kamate.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 155.55 na 155.70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0745 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.57 posto, na 84.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,67 posto, na 79,80 dolara.