Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko pada proizvodne aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, uz istodobno porast proizvodnje nafte proizvođača OPEC -a.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje pala je 79 centi, na 74,62 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 88 centi i njime se trgovalo po 73,07 dolara.

"Kina je predvodila gospodarski oporavak u Aziji i ako se tamošnji pad aktivnosti nastavi, jačat će zabrinutosti na tržištu oko mogućeg znatnog smanjenja izgleda za svjetsko gospodarstvo", rekao je Edward
Moya iz OANDA-e.

Proizvodne aktivnosti u Kini u srpnju su naglo pale zbog niže potražnje po prvi puta u više od godinu dana, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Na pad cijena nafte utjecalo je i Reutersovo istraživanje o proizvodnji nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koje je pokazalo da je u srpnju proizvodnja dosegnula najvišu razinu od travnja 2020. godine.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u petak iznosila 74,98 dolara, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.