Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u rujnu pala za 2,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110,43 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,35 dolara.

U ugovorima s rokovima isporuke u kolovozu koji istječu u ponoć cijena je danas bila manja za 1,27 dolara, kliznuvši na 114,99 dolara. Jučer je zaključila tgovinu u minusu 1,72 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,24 dolara nižoj cijeni, od 107,54 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,98 dolara.

Trgovce je jučer zabrinulo izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe benzina porasle u prošlom tjednu porasle za 2,6 milijuna barela, a isti rast bilježile su i zalihe drugih derivata, uključujući lož-ulje, signalizirajući posustajanje potražnje za gorivom.

Na tržištu strahuju da bi potražnja mogla oslabiti s obzirom na slabljenje svjetskog gospodarstva i rizik recesije.

Zalihe sirove nafte pale su u SAD-u u prošlom tjednu za 2,8 milijuna barela, što analitičari objašnjavaju plasmanom na tržište nafte iz rezervi kako bi se obuzdale cijene.

Zabrinutost za potražnju nadjačala je tako danas strah od nedostatne opskrbe, nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, potvrdili da će proizvodnju u srpnju i kolovozu povećati za samo 648 tisuća barela dnevno.

Vodeći proizvođači tako i dalje skromno povećavaju opskrbu unatoč smanjenom ruskom izvozu zbog sankcija.

Smanjena je i proizvodnja u Ekvadoru, zbog prosvjeda, i u Libiji, nakon obustave isporuka iz dvije naftne luke zbog političke blokade.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu ostala gotovo nepromijenjena na 117,64 dolara.