Na azijskim burzama cijene dionica su uzletjele i to ponajviše zahvaljujući slabljenju tečaja jena prema svim valutama osim američkom dolaru, što je ojačalo kupnju japanskih dionica, a skočile su i cijene nafte na najvišu razinu u pet mjeseci, a cijena zlata na novu rekordnu razinu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je u 6 sati u plusu 0.4 posto, iako je trgovanje bilo prigušeno zbog praznika u Kini. Tokijski Nikkei, pak skočio je 1.6 posto.

Dio dobitaka na azijskim dioničkim tržištima rezultat je poremećaja u opskrbi nakon potresa na Tajvanu, kao i geopolitičkih tenzija, no također i optimizma u pogledu globalnog gospodarskog rasta nakon oporavka PMI indeksa, posebice za Kinu.

"Umjereno poboljšanje PMI indeksa proizvodnih aktivnosti tijekom protekloga tromjesečja ukazuje na zamah koji će uslijediti u proizvodnom sektoru idućih mjeseci. Globalni PMI indeks proizvodnih aktivnosti u ožujku je dodatno porastao, predskazujući pozitivne rezultate najvećih gospodarstava. Globalni poslovni optimizam se poboljšava", navode analitičari JP Morgana.

Dolar pod pritiskom Powellovih izjava

Na deviznim tržištima dolarov indeks oslabio je 0.5 posto na 104.21 bod, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell u srijedu potvrdio da će Fed još neko vrijeme pratiti pokazatelje, prije nego počne snižavati kamatne stope.

Ipak, dolarov indeks od početka godine u plusu je 2.8 posto, jer tržišni sudionici su prepolovili svoja ranija očekivanja o ovogodišnjem smanjivanju kamatnih stopa za 1.6 postotnih bodova. U utorak je taj indeks dosegnuo 105.1 bod, najvišu razinu u zadnjih 4.5 mjeseca.

Tečaj eura u četvrtak je ojačao 0.6 posto prema dolaru, na 1.084 dolara, dok je tečaj jena tek blago oslabio prema američkoj valuti, na 151.6 jena za dolar budući da se investitori pribojavaju devizne intervencije japanskih vlasti, koja bi mogla uslijediti ako njegov tečaj probije 152 jena za dolar.

Rast cijena nafte, najviša razina u zadnjih 5 mjeseci

No, u odnosu na ostale svjetske valute investitori se ne pribojavaju te intervencije, tako da je tečaj eura skočio 0.7 posto, na 164.34 jena, dok je kanadski dolar dosegnuo najvišu razinu prema jenu u zadnjih 16 godina od 112.31 jen.

Cijene nafte, pak, dosegnule su 5-mjesečni maksimum, budući da su napadi Ukrajine na ruske rafinerije doveli do smanjivanja opskrbe gorivom, a investitori strahuju i od širenja rata na Bliskom istoku i na Iran. Brent je poskupio 30 centi na 89,65 dolara za barel, kao i američki WTI, koji jutros stoji 85.73 dolara.

Cijena zlata dosegnula je novu rekordnu razinu od 2.392 dolara za uncu. Od početka veljače, zahvaljujući većoj potražnji investicijskih fondova, zlato je poskupjelo 12 posto.