Sredinom rujna trebala bi početi berba mandarina, no prema pouzdanim procjenama, ovogodišnji urod bit će otprilike trećina prošlogodišnjeg. Na tržištu bi se, kako kažu proizvođači, trebalo naći samo oko 30.000 tona neretvanske mandarine, što je za dvije trećine manje nego lani kada je bilo oko 90.000 tona.
Ipak, iako izuzetno visoke temperature usporavaju sazrijevanje, već je gotovo sigurno da će biti dovoljno ranih sorti mandarina. To bi trebalo značiti i višu prodajnu cijenu od prosječne.

Otkupna cijena

“Kvaliteta mandarine trebala bi biti odlična pa bi, bez obzira na lošiji urod, ovo trebala biti solidna godina za proizvođače neretvanske mandarine. Cijene će biti znatno više i na razini onih pretprošle godine. Neće biti problema s beračima mandarina, ni tolikih troškova”, kaže Niko Kapović, nekadašnji direktor najvećeg otkupljivača neretvanske mandarine i jedan od ozbiljnijih proizvođača mandarina nakon odlaska u mirovinu.

Kapovića u dolini Neretve smatraju i jednim od najboljih poznavatelja tržišta za neretvansku mandarinu.

Prije dvije godine otkupna cijena ranijih mandarina bila je oko pet kuna po kilogramu, a prosječna cijena kretala se na razini otprilike 2,6 kuna. Usporedbe radi, prošle je godine otkupna cijena mandarine bila 1,18 kuna. Prema prvim procjenama, ove će godine od 15. listopada do 15. prosinca biti samo 15 posto količina mandarine u odnosu na isto vrijeme lani.

Prošle je godine u jednom razdoblju cijena bila niža i od kune pa se nije pokrio trošak branja, a zbog obilnog uroda nije bilo dovoljno berača. Ove godine očito neće biti problema s pronalaženjem berača jer je urod manji, plodovi će biti krupniji, a cijena otkupa veća. Međutim, iskrsnuo je veći problem jer bi se, prema svemu sudeći, moglo izgubiti nekoliko tradicionalnih tržišta. Proizvođači mandarine su se odmah nakon donošenja Pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, pribojavali odgovora susjednih zemalja, i to se očito i dogodilo tako da će i ovaj osjetno niži urod mandarina biti teže plasirati.

Rušenje cijena

“Čim je naše Ministarstvo poljoprivrede donijelo Pravilnik, odmah sam rekao da to za nas nije dobro. Barem nije dobro za proizvođače iz doline Neretve. Za nas nije problem uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, odnosno iz nama susjednih zemalja Bosne i Hercegovine te Srbije, jer mi na ta tržišta izvozimo više nego što s njih uvozimo. Nama je problem nekontrolirani uvoz iz Grčke, Španjolske i Turske, bilo da je riječ o uvozu agruma, lubenice i dinje ili, pak, nekih drugih poljoprivrednih proizvoda. Najbolji kupci neretvanske mandarine su upravo Srbija, Slovenija te Bosna i Hercegovina”, pojašnjava Niko Kapović.

Smatra da je ključ problema u plasmanu poljoprivrednih proizvoda gubitak ruskog tržišta zbog sankcija. To je rezultiralo rušenjem cijena poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije. Problem vidi i u tome što, s obzirom na lošiji urod, ove godine otkupljivači mandarina nisu obrađivali skandinavsko ni tržište Srednje Europe, smatrajući vjerojatno da neće imati dovoljne količine mandarina.

Hrvatsko tržište trebalo bi zbog nešto viših cijena i rane berbe mandarina potrošiti, umjesto 15.000 kada su godine rodne, nešto manje od 10.000 tona mandarina, a u Srbiji je bila procjena da umjesto 10.000 tona bude plasirano šest-sedam tisuća, što sada postaje upitno. U BiH bi trebalo ići oko 7000 tona, a u Sloveniju oko 7000 tona. Ako se situacija dodatno zakomplicira u susjednim zemljama, koje su očito počele uvoditi recipročne mjere, prodajne kanale trebalo bi naći u zemljama Srednje Europe, što će biti dosta teško za rane sorte mandarina. Problem je što zbog lošijeg uroda ne bi mogli imati kontinuiranu opskrbu. Pitanje je hoće li trgovci iz tih zemalja prihvatiti više cijene i manje količine ili će uvoziti mandarine sa sigurnijih tržišta.

“Ranih mandarina ima dovoljno, i to bi za proizvođače trebalo biti dobro jer će imati veću cijenu i manje troškove berbe. Ako bude čekala mjesec dana da bi se našla na policama trgovina ili na tržnicama u Srbiji, rana mandarina neće imati nikakvu cijenu, ali ni kvalitetu”, procjenjuje otkupljivač voća i povrća koji nije želio izići imenom i prezimenom u javnost jer kaže da ove godine, kao i nekoliko posljednjih godina, proizvođači neretvanske mandarine još ne znaju što će biti s takozvanim subvencijama za doniranje mandarina. Nemaju, kaže, nikakvu informaciju iz Ministarstva poljoprivrede. No, znaju da ni ove godine neće izvoziti u Rusiju, piše Jutarnji.hr.