Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva RH Davor Štern komentirao je za Dnevnik Nove TV novi paket sankcija Rusiji među kojima je i postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina te kako će se to odraziti na Hrvatsku .

Na pitanje koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti, Štern kaže da trenutno ne ovisi puno.

''Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koliki je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azerbajdžana, ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj'', rekao je.

Ukoliko će Mađarska i Slovačka biti izuzete od sankcija, jer je MOL vlasnik rafinerije u te dvije zemlje, Štern objašnjava kako je onda sretna okolnost što je Hrvatska u okviru MOL-ove grupe.

''Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja'', objasnio je.

No, ukoliko će te zemlje biti izložene sankcijama na rusku naftu, one će morati uvoziti naftu preko Omišlja, objašnjava.

''Tu će zaraditi JANAF, ali će cijene nafte i derivata biti visoka. Jedina je nada da će i jednoga i drugoga biti '',rekao je.

Na pitanje kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena goriva, Štern kaže kako je o tome teško govoriti. Ipak, tvrdi kako bi cijena nafte mogla porasti od 130 ili 140 dolara po barelu.

''Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri'', dodao je. A to bi iznosilo oko 4 do 5 KM.

Štern navodi i da, ako će udarac Europe i sankcija na rusku naftu dovesti do toga da će nafte nestati, teško je da će se nedostatak moći nadomjestiti.

- Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda, nego samo Europe - objasnio je.

''Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka i dalje mogu kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom'', dodao je u izjavi za Večernji list.

Štern tvrdi kako je sreća za Hrvatsku što ima riječku rafineriju.

''Ja se nadam da je ona u punom pogonu jer je bila zatvorena nekoliko mjeseci, a Sisak je već dugo zatvoren'',rekao je i dodao kako je jedan od glavnih elemenata sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj taj da riječka rafinerija radi, a ona, obzirom da je na moru, može dobiti bilo kakvu naftu.

''Jasno, ta nafta mora biti primjerena tehnološkom procesu rafinerije'', objasnio je.

Štern očekuje kako će cijene u ovakvoj situaciji porasti.

''Ako se to ne dogodi, to će za mene biti ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu'', zaključio je.