Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, na čemu se zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju kamata i nadi ulagača da će SAD i Kina postići dogovor o trgovinskim pitanjima. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,4 posto, na 23.995 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,5 posto, na 2596 bodova, a Nasdaq indeks 3,45 posto, na 6971 bod.

Najdulji pozitivni niz od rujna

Na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica porasle pet dana zaredom, što je njihov najdulji pozitivni niz od rujna prošle godine. Poticajno je na tržište utjecala ponovljena poruka predsjednika Feda Jeromea Powella kako će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata.

''Izraz 'strpljiv' Fed obično koristi kada zaoštrava monetarnu politiku, ali poručuje da do novog povećanja kamata može proći dosta vremena. To je pozitivno za rizičniju imovinu, kao i ublažene poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa po pitanju trgovinskih odnosa s Kinom'', kaže Tomoaki Shisido, ekonomist u tvrtki Nomura Securities.

Nastavljen oporavak

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom ozračju. ''Čini se da su ti rizici sada više pod kontrolom'', kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna nastavljen oporavak najveće svjetske burze drugi tjedan zaredom. Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nastavka agresivnog povećanja kamata Feda, uoči božićnih blagdana S&P 500 indeks skliznuo je na najniže razine u 20 mjeseci. No od tada je taj indeks ojačao oko 10 posto.

Očekuje se sporiji rast zarade

Sljedećega tjedna u fokusu ulagača bit će poslovni rezultati američkih kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje. S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 6918 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 10.887 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 4781 bod. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,1 posto, na 20.359 bodova.