Nedavno istraživanje kompanije Nestlé pokazalo je da bi cijena kave u narednih 30 godina mogla porasti za čak 76 posto. Studija koja se fokusirala na Arabika zrna predviđa da do 2050., zbog globalnog zagrijavanja, površina na kojoj se uzgaja kava u Brazilu može biti smanjena za četvrtinu, što bi prouzrokovalo povećanje cijene.

S druge strane, poljoprivreda bi se mogla suočiti s ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje mogu umanjiti kvalitet usjeva i povećati pritisak štetočina i bolesti, a osim globalnog zagrijavanja na poskupljenje kave može utjecati i potencijalni rast cijena nafte.

Međutim, dobre vijesti su da je takva situacija moguća samo u slučaju da kava na svjetskom nivou ne bude uzgajana na održiv način. Kako bi bila očuvana budućnost crnog napitka za sve koji u njemu uživaju i sudjeluju u njegovoj proizvodnji, organizacije Mreža održive poljoprivrede, Zajednički kod za zajednicu kave i Alijansa za prašume ulažu napore u promociji međunarodnih standarda održivosti.

Trenutno najbrže rastuće tržište kave na svijetu je primjer kako održivi pristup proizvodnji daje odlične rezultate. Zemlja u kojoj je nacionalno piće čaj, Kina, postala je u proteklih nekoliko desetljeća"svjetska sila" u proizvodnji kave. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog malih prinosa čaja i kukuruza, kineska vlada je ohrabrila poljoprivrednike da uzgajaju kavu. Farmeri su bili obučavani da povećaju prinose i kvalitet zrna, držeći se principa održivosti.

Stoga ne čudi što kompanija Nestlé, najveći proizvođač kave na svijetu, naglasak stavlja na suradnju s lokalnim poljoprivrednicima u Kini, od kojih danas direktno kupuje zelena zrna Arabike. Trud se isplatio, a proizvodnja u provinciji Junan porasla je s nula u 1988. na 50.000 tona u 2014.

Danas 250 agronoma te kompanije radi sa 170.000 uzgajivača kave u 15 zemalja, posjećujući mala imanja i obavještavajući farmere o najnovijim tehnikama uzgoja, kako bi dobili najbolje od svojih usjeva. Tokom 2014. godine 134.000 farmera je prošlo obuku u oblasti održivog uzgoja. Od 2010. do 2020. Nestlé će uložiti 350 milijuna dolara u projekte održive proizvodnje kave, kako bi njene buduće zalihe bile osigurane za sve koji širom svijeta uživaju u crnom napitku, priopćeno je.