Brojni poljoprivrednici iz Hercegovine koji se bave uzgojem i prodajom domaćih svinja posljednjih su dana u problemima.
Vrijeme je svinjokolje, a svinje je gotovo nemoguće prodati. Društvene mreže, internetski oglasnici… puni su oglasa o prodaji tovnih svinja. Netko prodaje jednu, netko pet, netko deset, ali kupaca nema.

Mi smo ove godine uzgojili šest svinja, od čega su dvije za vlastite potrebe, a četiri na prodaju. Od te četiri svega smo jednu uspjeli prodati, priča za Večernji list jedan poljoprivrednik iz Ljubuškog kojemu nije naveden identitet.

Imao je, kaže, upit za još jednu, ali da mu se plati poslije.

Zvao me je jedan poznanik i tražio da mu prodam svinju, ali ”na teku”, odnosno da mi novac da kad ga bude imao, nastavlja ovaj neimenovani poljoprivrednik ukazujući na financijsku situaciju stanovništva, koja je sve lošija.

Naime, prošle godine u ovom razdoblju mogao je birati kome će prodati svinju, a ove godine situacija je obrnuta. Nitko ih ne želi. Problem je što su u njihov uzgoj uložena značajna sredstva te se od prodaje trebala financirati nabava novih iduće godine.

Niti znam što ću s ovima niti kako ću nabaviti nove iduće godine, ističe.

Isti problemi, sudeći prema oglasima, muče uzgajivače diljem BiH, a ni niža cijena ne igra veliku ulogu u bržem pronalasku kupca. Tako se na internetskom oglasniku OLX.ba domaća tovna svinja može kupiti već po cijeni od 3 KM po kilogramu. U Hercegovini se cijena kreće od 4,50 do 5,50 KM po kilogramu.

Na pitanje kako stoji prodaja gotovog suhog mesa, odnosno je li možda to izlaz iz problema, ovaj neimenovani poljoprivrednik za Večernju list govori kako ni tu situacija nije ništa bolja.

Zbog koronavirusa mi već mjesecima nemamo organiziranih većih slavlja poput svadbi, zbog čega je potražnja za gotovim suhim mesom enormno opala, upozorava ovaj poljoprivrednik.

Zbog neorganiziranja svadbi, krštenja i sličnih slavlja u problemu su i stočari koji se bave uzgojem ovaca i janjadi. Internetski oglasnik nudi na stotine oglasa u kojima se prodaju janjci. Zbog male potražnje cijena je pala na 150 KM po janjetu, što je najniže u posljednjih 15 godina, tvrdi Večernji list.

Uz nižu platežnu moć stanovništva prouzročenu padom broja radnih mjesta i nižim plaćama zbog krize izazvane pojavom koronavirusa, udar na domaće proizvođače predstavlja i uvoz mesa. Naime, cijenama uvoznog mesa domaći uzgajivači ne mogu konkurirati, a u neizvjesnoj financijskoj situaciji najveći broj stanovnika odlučit će se za jeftiniju opciju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac još je ljetos održao sastanak o temi problema viška mesa i njegova izvoza. Izjavio je da će se razmatrati i mjera zabrane uvoza mesa ako druge mjere ne donesu poboljšanje na ovom planu.