Prema podacima Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), cijene hrane na svjetskom tržištu padaju već treći mjesec, prvenstveno zahvaljujući pojeftinjenju palminog, suncokretovog i sojinog ulja, ali i pšenice, kukuruza i šećera.

Trend blagog pada cijena hrane zahvatio je i Bosnu i Hercegovinu. Prema riječima Admira Arnautovića, predsjednika Kluba potrošača Središnje Bosne iz Travnika, uzrok je, između ostalog, i smirivanje straha od nestašica.

- Na početku krize građani su kupovali više nego što im je trebalo, a trgovci su iskoristili takvu situaciju. I jedni i drugi su sada napravili zalihe, potražnja za hranom je drastično smanjena, a bliži se i rok trajanja hrane na zalihama – pojašnjava Arnautović.

Dodaje da padaju cijene ulja, voća i povrća, a najviše mesa, a vlasnici mesnica navode da je prodaja pala i do 80 posto. Cijene suncokretovog ulja, koje su prije nekoliko mjeseci bile blizu 6 KM po litru, sada su 5,10 KM.

Mlijeko i šećer

U isto vrijeme pakovanje brašna od 25 kilograma koštalo je blizu 40 KM, dok su trenutne cijene niže za deset maraka.

Cijene piletine, koje su zbog pojeftinjenja žitarica, ali i piletine iz uvoza, poskupile i do 16 KM po kilogramu, niže su za dvadeset posto. Teletina bez kostiju koštala je i do 28, a junetina 19,5 KM, dok su današnje cijene oko 25 i 17 KM po kilogramu.

- Neke su namirnice još uvijek nerealno skupe. Riječ je o šećeru, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali vrlo brzo očekujemo sniženje cijena tih artikala – kaže Arnautović.

Jeftinije gorivo

Očekuje se da će se pojeftinjenje hrane odraziti i na pad cijena goriva, koje su u srpnju za oko 50 feninga niže u odnosu na lipanj. U ušima građana još uvijek odzvanjaju najave s početka ruske agresije na Ukrajinu da hrana u svijetu više nikada neće biti jeftina.