Već neko vrijeme u vijestima se ne bavimo cijenama bitcoina i ostalih kriptovaluta, jer za to nije bilo velike potrebe – naime, bitcoin je proteklih mjeseci bio u jednoj mirnijoj i stabilnijoj fazi trgovanja.

Cijena mu se kretala na razinama od oko 6.000 dolara, s povremenim, ali ne pretjerano dramatičnim skokovima.

No, prošloga je tjedna došlo do značajnog pada koji je započeo 13. studenoga, te je cijena nakon više od pet mjeseci prešla na razine ispod 6.000 dolara, javlja Bug.hr.

U sljedećim danima ona se približila i granici od 5.000 dolara, na razine na kojima se nije nalazila više od godine dana.

Prema Coindesku najniža razina cijene kojom je bitcoin protrgovan ovih dana bila je 5.165 dolara, što je ujedno i negativni rekord za cijelu 2018. godinu.

Zadnji puta se bitcoin trgovao na ovim cijenama u listopadu 2017., ali u vrlo drugačijem ozračju. Tada se globalna "bitcoin manija" zahuktavala, a najveća svjetska kriptovaluta iz dana u dan obarala je rekorde, da bi godinu završila s cijenom od gotovo 20.000 dolara.

Kao jedan od razloga za veliku rasprodaju i pad cijena na općenitom tržištu kriptovaluta spominje se fork koji je obavljen na kriptovaluti bitcoin cash, a koji je unio nesigurnost među ulagače.