Osjećate se gladnije nego inače? To bi moglo biti zbog vaših navika spavanja, prenosi NY Post. Prema stručnjacima, ljudska je glad povezana s cirkadijalnim ritmom, što znači da nedovoljno sna može uzrokovati veći apetit. Christopher Rhodes, nutricionistički biolog iz Kalifornije, objasnio je za Fox News Digital da tijelo lišeno sna "traži energiju putem hrane".

"Spavanje i prehrana blisko su povezani zbog njihove zajedničke uključenosti u metaboličku signalizaciju i cirkadijalne ritmove vašeg tijela. Baš kao što treniramo naše tijelo o tome kada treba očekivati san, također ga treniramo o tome kada treba očekivati hranu na temelju naših tipičnih obroka i obrazaca prehrane tijekom dana, što postaje dio naših dnevnih cirkadijskih ciklusa", rekao je.

Dodao je kako loš san remeti hormonsku signalizaciju - osobito kortizol, koji utječe na "brzinu metabolizma i ključne hormone leptin i grelin". Ti su hormoni odgovorni za kontrolu gladi i korištenje energije. Ekstremni poremećaji u cirkadijalnom ritmu, poput nesanice, mogu uzrokovati "efekt mreškanja" u cijelom tijelu. Znači, budnost do kasno u noć može poremetiti prirodni ritam tijela.

"To može poremetiti naše prirodne ritmove i uzrokovati probleme s našom biološkom signalizacijom, promjenama u razinama hormona, kemijskom signalizacijom i funkcijom neurona", rekao je dr. Rhodes i dodao kako te neravnoteže mogu uzrokovati prekomjernu glad i žudnju jer tijelo, lišeno energetskih učinaka sna, nastoji to nadoknaditi uzimanjem više energije iz hrane.

Nekvalitetan san također može pridonijeti lošoj kogniciji i smanjenoj funkciji mozga. Kada se ti učinci kombiniraju s dodatnim željama i dok tijelo "očajnički traži načine da se napaja", upozorio je, može doći do prekomjerne konzumacije hrane.

Iako je možda teško ignorirati želju, Rhodes je predložio neke zdrave načine za prekid ciklusa povećane gladi i lošeg sna. Najbolje je, rekao je, izbjegavati grickanje prije spavanja jer vas energija iz grickalica može držati budnima.

"Uglavnom, najbolji zalogaj prije spavanja je nikakav”, rekao je Rhodes, dodajući kako će unos hrane neposredno prije spavanja izazvat i navalu hranjivih tvari i energije u vaš sustav, što može poremetiti prirodnu cirkadijalnu signalizaciju koja pomaže u upravljanju vašim ciklusima spavanja. Štoviše, istaknuo je, hrana prije spavanja često može izazvati želju za još hrane, što može dodatno poremetiti san. Prema njemu, najbolje je jesti najmanje četiri do šest sati prije nego što zaspite, kako biste tijelu omogućili da u potpunosti metabolizira hranu i pohrani višak energije koji bi mogao poremetiti san.

"Usredotočite se na hranu koja ima nizak glikemijski učinak i sporo se probavlja - poput nemasnih proteina, zdravih orašastih plodova ili vlaknastog povrća - kako biste izbjegli skokove šećera u krvi", rekao je.

Također je najbolje izbjegavati "ponoćne obroke" kao što su brza hrana, kolačići, sladoled i pizza, a osobito alkohol, jer se pokazalo da ima posebno negativne učinke na kvalitetu sna.