Prema najnovijim informacijama iz Italije od sutra ujutro cijele će Italija biti proglašena "crvenom zonom". To znači da će se svih 60-ak milijuna Talijana morati živjeti u istim uvjetima u kojima živi pokrajina Lombardija i još 14 talijanskih pokrajina, do sada najteže pogođenih zarazom koronavirusom.​

Restrikcije podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja i ograničavanje svih kretanja osim onih neophodnih za posao i hitne situacije.

Ovaj dekret je na snazi do 3. travnja, a nakon toga će se vidjeti kako dalje. U međuvremenu su otkazane sve kulturne i sportske manifestacije, uključujući i utakmice Serie A.

Neće biti ni nastave u školama i na fakultetima, a stanovnici će svoje gradove moći napustiti samo u hitnim slučajevima.

- Ne smijemo gubiti vrijeme u borbi s ovom epidemijom. Svi se moramo odreći nečega, rekao je između ostalog Conte pojašnjavajući zašto je proširio rigorozne mjere, koje uključuju radikalno ograničenje kretanja, na cijelu državu.

- Ova odluka je nužna da zaštitimo naše najranjivije sugrađane, dodao je Conte.

Dosad je u "crvenoj zoni" bilo oko 16 milijuna ljudi, a sada će u njoj biti 60 milijuna građana, što je mjera bez presedana u novijoj povijesti.

Italija, novim koronavirusom najzahvaćenija europska zemlja, u posljednja 24 sata zabilježila je 97 smrti, čime je ukupan broj od početka epidemije narastao na 463, prema službenim podacima koje su u ponedjeljak navečer objavile talijanske vlasti.

Europa je, inače, u ponedjeljak prešla granicu od 500 smrti povezanih s koronavirusom, uz 97 novih smrtnih ishoda u 24 sata u Italiji, prema podacima agencije France presse.

U Španjolskoj više od 1000 oboljelih, Madrid zatvara škole

U Španjolskoj je u ponedjeljak zabilježeno više od 1000 slučajeva novog koronavirusa i broj umrlih je sa 16 porastao na 28, prema podacima ministarstva zdravstva, koja je najavilo zatvaranje škola i sveučilišta u Madridu.

Podaci su gotovo udvostručeni tijekom posljednja 24 sata. Kako je objavljeno, žarišta zaraze su glavni grad Madrid i dva baskijska grada, Vitoria i Labastida. Vlada je odlučila na 14 dana zatvoriti sve vrtiće, škole i sveučilišta u pokrajini Madrid zbog "značajnog širenja koronavirusa", a kompanije je pozvala da uvedu fleksibilno radno vrijeme i dopuste zaposlenicima rad od kuće.

Mjera stupa na snagu u srijedu a možda će potrajati i nakon perioda od dva tjedna, izjavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije u Madridu. Autonomna pokrajina Madrid ima 6,6 milijuna stanovnika.

Sve obrazovne institucije bit će zatvorene i u baskijskom gradu Vitoriji na sjeveru Španjolske, te u Labastidi.

Koronavirus se proširio u Španjolsku sa sjevera Italije, no sada su zabilježeni "značajni slučajevi prenošenja" virusa unutar Španjolske. Zbog toga su uvedene ove mjere. "Javno zdravstvo je iznad svega", istaknula je Isabel Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije.

U zemlji je zabilježeno više od 1.000 slučajeva koronavirusa, od čega 436 u Madridu.

U ponedjeljak je španjolski premier Pedro Sánchez rekao kako vlada tijekom posljednja dva tjedna razradila plan borbe protiv širenja virusa a sada ga počinje provoditi u suradnji sa sindikatima i poduzećima. Nije naveo detalje.

Ministrica gospodarstva Nadia Calviño rekla je novinarima kako bi mogle biti uvedene privremene mjere za pomoć najpogođenijim sektorima poput turizma. Napomenula je kako vlada očekuje „privremeni i ograničeni“ utjecaj koronavirusa na španjolsko gospodarstvo.

U centru Madrida manje je turista, napose onih iz Italije, reklo je više ugostitelja za javnu televiziju TVE.

U zračnoj luci Adolfo-Suárez Barajas u ponedjeljak nisu bile uvedene nikakve posebne mjere ili kontrole, no neki putnici samoinicijativno nose zaštitne maske. Ministar zdravstva Illa pozvao je stanovnike da nigdje ne putuju „ako nije nužno“. Pozvao je starije stanovnike na ostanak u domovima, a one s primjećenim simptomima da ostanu u kućama u samoizolaciji.

(Hina)