The New York Times objavio je kako su najviši dužnosnici CIA-e u tajnoj poruci poslanoj prošlog tjedna svim postajama i bazama te agencije u svijetu upozorili kako gube previše agenata koje regrutiraju po drugim zemljama.

Njih se ili uhiti ili jednostavno ubije. U tekstu o tom događaju ističe se kako je doista riječ o neuobičajenoj poruci centrale CIA-e u kojoj stoji kako su pregledavali na desetke slučajeva posljednjih nekoliko godina koji su uključivali suradnike u stranim zemljama koji su izgubili živote, privedeni su ili razotkriveni.

Čak je u toj kratkoj poruci objavljen i točan broj smaknutih suradnika, što je strogo čuvan detalj koji se nikada ne dijeli u takvim porukama. The New York Times ne navodi točan broj izgubljenih suradnika, ali piše kako CIA nije željela komentirati poruku. Navodi se i kako se agencija susreće s iznimnim poteškoćama u regrutaciji suradnika, poglavito u zemljama poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana, gdje suparničke službe uporno hvataju suradnike i službenike CIA-e često ih pretvarajući i u dvostruke agente.

U analizi novina ističe se kako je poruka dokaz lošeg rada središnje američke špijunske službe, da se u njoj previše vjeruje izvorima, podcjenjuje suparničke strane službe, prebrzo regrutira suradnike ne obazirući se pritom na kontraobavještajne rizike, odnosno da se važnosti misija daje prevelika prednost nad pitanjima sigurnosti.

Posljednjih 20 godina CIA je usmjerila svoje napore prema suzbijanju terorističkih prijetnji koje bi dolazile iz Afganistana, Iraka i Sirije, a za to vrijeme službe suparničkih sila poput Kine ili Rusije jako su radile na metodama i sustavima razotkrivanja, što sada CIA skupo plaća te će to morati popraviti, prenosi Večernji list.