Wikileaks je objavio početak serije publiciranja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom "Sef 7".
 
Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi web stranica u priopćenju, prenosi Srna. 

"Količina objavljenih stranica u prvom dijelu `Sefa 7` već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), što je djelo Edwarda Snowdena", navodi se u priopćenju. 

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolirane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju, prenosi Sputnjik.

Wikileaks navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina milijuna linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

"Jedan od njih dostavio je Wikileaksu dijelove te arhive", napominje se u priopćenju. 

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i europskih tvrtki uključujući `Appleov iPhone`, `Googleov Android`, `Microsoftov Windows`, čak i `Samsungove` televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

Wikileaks navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i proračunsku prednost nad NSA i da su njezini agenti napravili svoju "armiju hakera".

Pored toga, odjel za hakerske operacije pri CIA nema ovlasti surađivati s NSA.