Najpoznatiji svjetski lingvist, filozof i politički mislitelj Noam Chomsky smatra da je jedina ideologija koju "nosi" Donald Trump sadržana u riječi ''ja''.

Chomsky je u razgovoru za BBC izjavio da je američka Republikanska stranka najopasnija organizacija na svijetu, te da Trumpova gledišta nisu fašistička, ali jesu vrlo ''autoritarna i opasna''. Ali, kako je rekao, ljudi ne vide drugu opciju.

''Što je alternativa Trumpu? Demokrati su se odrekli radničke klase prije 40 godina. Oni njih ne zastupaju, nitko ih ne zastupa. Republikanci tvrde da su im predstavnici, ali su oni zapravo neprijatelji radničke klase. Republikanci poručuju 'mi vam pomažemo ekonomski čak i kad vas udarimo šakom u lice''', kaže Chomsky.

Objašnjavajući svoju tvrdnju o opasnosti Republikanske stranke, on kaže da oni zapravo poručuju svijetu da nešto što je očito, ne postoji.

''Trump će naštetiti svijetu i to već čini. Nije to samo predsjednik, već cijela stranka. Oni se već odmiču od borbe protiv klimatskih promjena, a to je ključno pitanje. Ono prijeti opstanku ljudi'', ističe lingvist.

Po njemu, ''spektakularno'' je to što SAD jedina u svijetu, ne samo da odbija potpisati sporazumu o klimatskim promjenama, nego radi na njegovom rušenju. Kako objašnjava Chomsky, većinsko mišljenje u SAD uopće nije od pomoći.

''Pa, oko 40 posto populacije smatra da klimatske promjene ne mogu biti problem jer će Isus doći na zemlju za nekoliko desetljeća'', - poručuje on.

''Mi ne samo da se ne borimo protiv klimatskih promjena, nego radimo da ih ubrzamo'', poručio je, između ostalog Chomsky.