Nogometaši Chelseaja osvojili su Europsku ligu nakon što su u finalu odigranom u Bakuu svladali Arsenal 4:1 (0:0).

Svi golovi su pali u drugom dijelu, a za Chelsea su bili precizni Giroud (49), Pedro (60) i Hazard (65/p, 72), dok je Iwobi zabio pogodak za Arsenal.

Mateo Kovačić odigrao je 76. minuta za Chelsea.

Ovo je šesti europski trofej za Bluese. Chelsea je po jednom osvojio Ligu prvaka (2012) i Europsku ligu (2013), dva puta Kup kupova (1971, 1998), te jedan europski Superkup (1998).

Sarri osvojio prvi trofej, Emery i Trapattoni na vrhu

Talijanski nogometni stručnjak Maurizio Sarri postao je 39. trener koji je osvojio Kup UEFA ili Europsku ligu, a rekorderi su Španjolac Unai Emery i Talijan Giovanni Trapattonij sa po tri naslova.

Sarri je postao deseti Talijan koji je slavio u ovom natjecanju, prvi nakon Alberta Malesanija koji je 1999. predvodio Parmu.

Menadžer Arsenala Unai Emery je imao priliku postati novi rekorder sa četiri osvojena naslova, no i dalje dijeli prvo mjesto s Trapattonijem sa po tri naslova.

Emery je sva tri osvojio na klupi Seville (2014, 2015, 2016), dok je Trapattoni dva puta slavio s Juventusom (1977, 1993), a jednom na klupi Intera (1991).

Po dva naslova pobjednika imaju petorica trenera Španjolci Luis Molowny (Real Madrid), Juande Ramos (Sevilla) i Rafael Benitez (Valencia, Chelsea), Portugalac Jose Mourinho (Porto, Manchester United) i Argentinac Diego Simeone (Atletico Madrid).

Engleski menadžer Bill Nicholson imao je čast prvi osvojiti Kup UEFA na klupi Tottenhama 1972. godine, dok se Španjolac Quique Sanchez Flores na klupi Atletico Madrida upisao u povijest kao prvi pobjednik Europske lige.

Jedina dva trenera koja su osvojila i Kup UEFA i Europsku ligu bili su Rafa Benitez i Jose Mourinho. Benitez je Kup UEFA je osvojio 2004. s Valencijom, a Europsku ligu 2013. na klupi Chelsea, dok je Mourinho u Kup UEFA pobijedio 2003. s Portom, a Europsku ligu 2017. na klupi Manchester Uniteda.

Talijani su Sarrijevim slavljem dostigli Španjolce i sada imaju po 10 naslova, a zatim slijede Nizozemci (6), Nijemci (5), Englezi (4)...

Giroud najbolji strijelac

Napadač Chelsea Francuz Olivier Giroud najbolji je strijelac Europske lige sa 11 golova.

Francuski napadač je uoči finala dijeli prvo mjesto s napadačem Eintracht Frankfurta Lukom Jovićem, svaki je postigao po 10 golova. No, Giroud je u finalu zabio prvi pogodak za Chelsea i tako se odvojio na vrhu ljestvice strijelaca.

Rekorder Kupa UEFA i Europske lige po ukupnom broju postignutih golova je Šveđanin Henrik Larsson koji je zabio 31 pogodak igrajući za Feyenoord (1), Celtic (24) i Helsingborg (6).

Iza njega su Nizozemac Klaas-Jan Huntelaar i Kolumbijac Radamel Falcao sa po 30 golova.

Kolumbijski napadač je rekorder sa 17 postignutih golova u jednoj sezoni. "El Tigre" je u sezoni 2011/12. predvodio Porta do trofeja postigavši 17 golova pri čemu i pobjednički u finalu u pobjedi 1-0 protiv Brage.