Preživljavanje u BiH za mnoge građane već godinama je umjetnost. U prilog tomu govore i posljednji podaci o troškovima života koje je objavio Savez samostalnih sindikata BiH.

Naime, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2020. godine iznosi 1996,53 KM i za 8,81 KM skuplja je od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Za većinu bh. građana ova brojka je nedostižna te su prisiljeni odricati se i najosnovanijih životnih potreba, piše Večernji list BiH.

Sindikalni izračun

Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2020. iznosila je 947 KM i za 13 KM viša je od prosječne plaće isplaćene u veljači 2020. godine. Prema ovim pokazateljima, pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,43%. Da situacija bude još i teža, za razliku od ožujka, zbog pandemije koronaviruasa veliki broj građana u svibnju, za koji je rađen izračun košarice, ostao je bez posla, a samim tim i bez plaće. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz i održavanje kućanstva. U kategoriji prehrana korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojeni su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Prema izračunu SSS BiH, 48,3 posto potrošačke košarice čini prehrana, pa je tako četveročlanoj obitelji u svibnju samo za hranu trebalo 946,05 KM, dakle cijela prosječna plaća. Za stanovanje i komunalne usluge trebalo je izdvojiti 351,37 KM, odjeću i obuću 200 KM. Troškovi higijene i održavanja zdravlja iznosili su 192,15 KM, za održavanje kućanstva bilo je potrebno izdvojiti 120 KM, a za prijevoz svega jednu marku manje, 119 KM. Najmanje novca u potrošačkoj košarici za svibanj čini obrazovanje - 50 KM. Razlika između potrošačke košarice i prosječne plaće iznosi čak 1049,53 KM, odnosno toliko novca nedostaje četveročlanoj obitelji u kojoj je samo jedan član zaposlen i prima prosječnu plaću da bi podmirili najosnovnije troškove.

Ne idemo naprijed

Godinama nas uvjeravaju kako se ekonomska situacija u zemlji poboljšava, da plaće rastu, da živimo bolje. No, stvarnost je dosta drugačija. Prije 10 godina, točnije 2010., prosječna plaća iznosila je 798 KM dok je potrošačka košarica u prosincu te godine iznosila 1706 KM. Dakle, za podmirenje osnovnih životnih potreba nedostajalo je 908 KM. Što znači da je standard ipak bio bolji jer sada nedostaje 1050 KM.