U mjestu Štikada pokraj Gračaca, u noći sa subote na nedjelju, vukovi su napravili nezapamćeni pokolj ovaca. Zaklali su ih čak 87!

- Prije 10-ak dana istim ljudima je vuk zaklao 30-ak ovaca, a sada čak 87 i još dva psa - priča za 24sata.hr Ivan Tešija, predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka.

Kaže da su vukovi na imanju OPG-a Đekić preskočili ogradu visoku 2 metra ili su iskopali rupu ispod ograde i provukli su, a po procjeni sudskog vještaka u pokolju su sudjelovala četiri vuka.

Vlasnik je pred jutro čuo buku te se zaputio prema štali, a kad je došao dočekao ga je stravičan prizor.

 | Autor : Hrvatski krški pašnjaci/ Facebook

Tešija tvrdi da je najveći problem u Hrvatskoj što je populacija vuka velika, ima ih, tvrdi, sigurno 10 puta više od dozvoljenog, a država ne dozvoljava odstrel više od 10 godina.

- Imamo situaciju da vukovi i čagljevi dolaze u predgrađa usred bijela dana i ne boje se čovjeka, na primjer u Sinju i Trilju - priča i dodaje da stočari trpe ogromnu štetu.

Tvrdi da su obavještavali Ministarstvo da dozvole odstrel po uzoru na druge EU zemlje koje su definiralo koliko može biti vukova na određenoj površini u odnosu na broj grla. Takva pravila imaju države poput Njemačke i Austrije.

Tvrdi da se stočari susreću i s problemima pri odšteti.

- Odštete su nerealne, ne vode se pravičnim cijenama. Određeni su uvjeti koje stočari moraju ispuniti, a odnose se na zaštitu stoke, ali takve uvjete je nemoguće ispuniti, a ako nisu ispunjeni kompletno, odšteta se smanjuje. A ako želite tržišnu cijenu, morate tužiti ministarstvo - ističe Tešija i za kraj dodaje da bi Hrvatska trebala odlučiti u kojem smjeru želi ići, odnosno želi li zaštititi vukove ili stočarstvo.

Večernji list