Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana BiH zbog organiziranja odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića /34/, rođenog u Bužimu, Midhata Traku /67/, rođenog u Vitezu, Nevada Hušidića /27/, rođenog u Velikoj Kladuši, i Merima Keserovića /19/, rođenog u Bihaću.

Erdić se tereti da je radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje izvan teritorije BiH, početkom veljače ove godine dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Turske da sa područja BiH organizira odlazak optuženih Husidića i Keserovića sa ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije Hušidiću i Keseroviću da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak.

Optuženi su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za 17. veljače, a on im je dao uputstva o internet kontaktima i broj telefona osoba u Turskoj kojem će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Akcijom Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za navedena kaznena djela zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje jedne, pa do 20 godina.

"Ova optužnica pokazuje opredijeljenost Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih zemalja u borbi protiv terorizma", priopćeno je iz Tužiteljstva.