Automobili su tijekom zime najviše podložni kvarovima, ali postoje načini na koje možete spriječiti neke od najčešćih.

Kvarovi na automobilima noćna su mora za vozače, naročito zimi, kada je veća vjerojatnost da će nešto otkazati. Vozilo se može pokvariti usred vožnje zbog čega možete provesti sate na hladnoći čekajući pomoć. Kako biste to izbjegli, trebali biste znati koja su četiri najčešća kvara automobila i kako ih spriječiti, piše Geico.

1. Pregrijavanje

Pregrijavanje automobila je problem koji se javlja čak i zimi. Motorno ulje se zgušnjava na niskim temperaturama zbog čega otežano cirkulira kroz motor, što sprječava normalno podmazivanje pokretnih dijelova motora. Zbog toga dolazi do pregrijavanja ali i ubrzanog trošenja vitalnih dijelova motora. Na starijim automobilima upravo to može biti kap koja je prelila čašu.

Suvremena sintetička ulja širokog raspona viskoznosti bolje se prilagođava svim vremenskim uvjetima. Ipak, zavisno od tipa motora treba biti oprezan pri izboru vrste i viskoziteta ulja. Najbolje i najjednostavnije je pratiti tehničku specifikaciju automobila i motora, u kojoj je također navedeno koji viskozitet ulja trebate odabrati ako živite u hladnijim predjelima. Ako nemate tehničko uputstvo posavjetujte se s automehaničarem ili nazovite korisnički servis proizvođača vašeg automobila kako biste utvrdili trebate li promijeniti ulje. Najvjerojatnije će vam biti preporučeno rjeđe ulje koje je bolje koristiti na niskim temperaturama.

2. Kvar akumulatora

Akumulatorima je zbog same prirode kemijskih reakcija zimi teže proizvesti dovoljan napon, pa se može dogoditi da neće biti sposobni stvoriti dovoljno energije da pokrenu vozilo pri paljenju.

Provjerite voltažu svog akumulatora voltmetrom ili multimetrom prije nego što temperature postanu previše niske ili neka to provjeri vaš automehaničar. Da bi motor pravilno startao, potrebno je da akumulator ima otprilike između 12,40 i 12,75 volti. Ako živite u području u kojem su temperature jako niske zimi, kupite akumulator koji je napravljen posebno za takve vremenske prilike.

3. Škripanje pri paljenju

Ako ste ostavili auto vani tijekom noći, može se dogoditi da se motor neće pokrenuti ili da čujete škripavi zvuk, kao i da para počne izlaziti ispod haube nedugo nakon paljenja. Svaka od ovih stvari može značiti da vam se hladnjak zamrznuo ili da je pukao, a njegov popravak može poprilično koštati.

Parkirajte auto u zatvoreni prostor ako je to moguće. Ovo će spriječiti da se tekućine u vašem motoru smrznu i rašire. Osim toga, provjerite količinu rashladne tekućine prije nego što ostavite automobil. Svi moderni automobili koriste unaprijed pripremljene rashladne tekućine koji su usklađeni specifikacijama proizvođača. Ako ipak trebate koristiti klasični antifriz neko uopćeno pravilo je da se pravi mješavina od 50 posto destilirane vode i 50 posto antifriza, ali kako biste bili potpuno sigurni, najsigurnije je da se posavjetujete sa svojim automehaničarem.

4. Prazne ili nedovoljno napumpane gume

Zimi su vaše gume skoro stalno na ledenom i klizavom putu dok vozite, zbog čega se trebate posebno brinuti o njima. Šare na njima usmjeravaju snijeg i vodu i odbacuju ih, a da bi automobil bio stabilan na klizavim površinama, potrebno je da gume budu pravilno napuhane. Ako su gume prazne, može doći do poteškoća pri upravljaju i kočenju, prenosi Klix.ba.

Provjerite šare na gumama prije zime i to radite redovito kada ona nastupi. Važno je i da gume budu dovoljno napuhane jer se pritisak u njima može smanjiti zbog niskih temperatura. Pri svakom drugom točenju goriva na benzinskoj pumpi, provjerite i pritisak u gumama.

(www.jabuka.tv)