Česta upotreba antibiotika mogla bi rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina, pokazalo je novo dansko istraživanje.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje više od šest milijuna stanovnika Danske u desetogodišnjem razdoblju te su otkrili da je uzimanje antibiotika kod većine povezano s povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Studija upućuje na to da je učinak kumulativan.

Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzročiti trajne promjene u mikrobnom okruženju, što u konačnici pridonosi razvoju upalnih crijevnih bolesti.

Prehrambene boje i upalne bolesti crijeva

Nedavno provedena studija pokazala je da bi i popularna prehrambena boja, Allura Red AC, koja se koristi da bi se pojačale boja i tekstura bezalkoholnih pića i slatkiša, mogla poremetiti rad crijevne barijere i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Prehrambene boje povećavaju količinu serotonina te i one mogu utjecati na promjenu sastava crijevne mikrobiote, što ljude čini osjetljivijima na upalne bolesti crijeva, prenosi Hina.

Profesor Waliul Khan s britanskog Sveučilišta McMaster kaže da je otkriće danskih znanstvenika “važan korak naprijed koji bi trebao senzibilizirati javnost na potencijalnu štetu koju predstavljaju prehrambene boje”.

Khan je kazao da u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo pola milijuna ljudi boluje od Chronove bolesti ili kolitisa, a u svijetu oko 10 milijuna.