Češnjak je zdrava biljka prepuna vrlo vrijednih sastojaka zbog čega ga mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom, no to vrijedi samo za češnjak koji je u dobrom stanju, a to znači svjež, čvrst, bez klica i promjene okusa ili mirisa. A na to nećete moći računati ako ga poput mnogih čuvate na neodgovarajućem mjestu...

U želji da mu produlje trajnost mnogi češnjak pospremaju u hladnjak, ali zapravo mu rade medvjeđu uslugu. U svježem i vlažnom okruženju hladnjaka češnjak se, istina, neće osušiti tako brzo kao kad se drži na na kuhinjskom pultu ili nekoj polici u blizini štednjaka da je uvijek pri ruci, ali će jednako brzo propasti.

U uvjetima koji vladaju u prosječnom hladnjaku češnjak će brzo omekšati, proklijati i dobiti gorkast okus. Puno će mu bolje biti držite li ga na prohladnom, ali ne i hladnom mjestu, u košari ili sličnom spremniku koji omogućuje cirkulaciju zraka.

Pripazite i prilikom kupovine pa birajte češnjak koji je svjež i čvrst na dodir, bez tragova klijanja i znakova vlažnosti. Po mogućnosti odaberite dimaći češnjak ili onaj uzgojen na ekološki način te birajte sorte okruglaste glavice, piše Slobodna Dalmacija.