Češka policija na Twitteru je objavila video devastacije od tornada koji je snimljen dronom u Južnoj Moravskoj. Vatrogasci i spasioci pregledali su 99 posto područja u selima koja su najteže pogođena . Kažu da nisu našli nove ozlijeđene ili poginule.

Potvrdio je to Jan Grolich, regionalni guverner nakon sastanka kriznog stožera.

Češka vojska također je na Twitteru  objavila kako na tornadom pogođeno područje šalju 150 vojnika iz vojarne u Bučevicama.

-Pomagat će vatrogascima u pogođenim područjima i ojačati naše inženjere koji su već na licu mjesta - objavila je vojska na Twitteru.
 

Zasad je potvrđena smrt petero ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200. Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke te je rušio kuće do temelja.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je izvanredno stanje, a premijer Babiš je elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom.

Prema podacima koje je objavio Češki hidrometeorološki institut, snaga tornada bila je F3 (na skali od F1 do F5, pri čemu se F5 smatra katastrofalnim). Brzina vjetra iznosila je oko 219 km/h. No, meteorolozi ne isključuju mogućnost da je tornado bio i jači od toga.