Iako su u posljednjih nekoliko dana sve glasnije priče o nedovoljnom broju testova na koronavirus u FBiH, zbog čega je UKC Tuzla odlučio prekinuti komercijalna testiranja, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez tvrdi da broj testova nikada nije bio problem i da ih županije trebaju kupiti ako nemaju dovoljno.

"Nikad nismo imali problem s testovima, ali to nije bila prepreka županijama da kupe testove. Postoje županijski proračuni i ministarstva zdravstva, ne razumijem stalno čekanje na Federaciju", kazao je Čerkez.

Istaknuo je da će uskoro biti nabavljeni novi testovi i PCR strojevi, prenosi Klix.ba. 

"Radi se na nabavci dodatnih PCR aparata i s narednom nabavkom distribucija će ići u centre koji do sada nisu dobivali ništa. Do kraja kolovoza očekujemo od 60.000 do 100.000 testova koji će pokriti razdoblje od dva mjeseca, a nakon toga slijedi nova nabavka", rekao je Čerkez.

Kazao je da, iako snižavanje cijena testova do sada nije razmatrano, to ne znači da do toga u budućnosti neće doći.

"S obzirom na to da postoji mogućnost dobivanja jefitnijih testova, postoji mogućnost da i testiranje bude jeftinije. Kad budemo u mogućnosti, vjerojatno ćemo sniziti cijene", zaključio je Čerkez.