Predizborna piča o “dopisnim glasačima” još uvijek je aktualna u Prozoru, a naš prvi tekst koji smo objavili na ovu temu, o pokušajima etiketiranja ljudi, pritisaka i zastrašivanja, je narednih dana samo dobio svoju potvrdu piše portal Prozor-x.

Lokalni medij je objavio imena i prezimena spornih glasača, uz osobne podatke, neargumentirano tvrdeći da su žrtve perevare, a volonteri određenih stranaka su na društvenim mrežama dijelili spiskove uz komentare tipa “Ovi će glasati za OVE”… Bitno je razumjeti da su takvi članci naručeni/plaćeni određenom mediju i predstavljaju osobno mišljenje klijenta. Također, iz određenih izvora doznajemo da su pojedinci sa spornih spiskova telefonski kontaktirani od strane vladajuće garniture iz Prozora, kako bi ih se zastrašilo i pokušalo uvjeriti da su žrtve prevare.

Građani čiji su se osobni podaci pojavili u javnosti, bez njihovog odobrenja, imaju osnove za pokretanje tužbe (po članu 193.- Nedozvoljeno korištenje osobnih podataka, 194.- Uskaraćivanje biračkog prava i 195.- Povreda slobode odlučivanja birača, Kaznenog zakona FBiH). Za građane koje su žrtve eventualne prevare, uputstva je izdala Centralna izborna komisija.

Naime, CIK BiH  je u Dnevnom avazu iznijela svoj stav po ovom pitanju: “Nakon isteka roka za žalbe po zaključivanju Centralnog biračkog spiska ništa se više ne može učiniti u smislu ispravke adresa. Meksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, kaže da je jedina mogućnost za građane za koje je neko izvršio lažnu registraciju za glasanje putem pošte ta da na dan izbora dođu u zemlju i glasaju na posebnom biračkom mjestu i na nepotvrđenim listićima.”