U posljednjih desetak godina način na koji kupujemo i slušamo glazbu uvelike se promijenio te su mnogim ljubiteljima glazbe digitalni download (legalni i ilegalni) i streaming zamijenili CD-e, a uskoro bi zarada od prodaje digitalne glazbe trebala nadmašiti zaradu od prodaje glazbe na fizičkim formatima (CD-i i gramofonske ploče).

Ove su informacije objavili iz analitičke kompanije Strategy Analitics u kojoj kažu da će samo do kraja ove godine prodaja digitalne glazbe (digitalni download i streaming glazbe putem internetskih servisa) porasti za više od 15 posto te da će zarada od prodaje digitalne glazbe na globalnom tržištu u 2012. iznositi 39 posto, dok će tržištem i dalje dominirati fizički formati (prvenstveno CD-i) s udjelom od 61 posto – ali uz pad od dvanaest posto u odnosu na godinu ranije.

Zanimljivo je da glavni pokretač povećanja prodaje digitalne glazbe neće biti download albuma i pjesama sa servisa poput iTunesa kao do sada, već će to biti streaming servisi – očekuje se ukupan porast zarade od streaminga digitalnog sadržaja od čak 40 posto ove godine, dok će porast zarade od digitalnog downloada na globalnom tržištu iznositi oko 8,5 posto.

S obzirom na trenutno stanje na tržištu, kao i s obzirom na predviđanja za budućnost, u Strategy Analiticsu očekuju da će se promjena na globalnom tržištu dogoditi 2015. godine kada će početi potpuna dominacija digitalne glazbe, s tim da će se na nekim tržištima poput SAD-a, Švedske i Južne Koreje ta promjena dogoditi ranije, a prodaja CD-a svake će godine biti sve manja i diskografima će donositi sve manje novca.

Ed Barton iz ove kompanije rekao je da će glazbeni streaming servisi poput Pandore i Spotifyja biti ključ za rast digitalne glazbe i potrošnje na ovom tržištu i u budućnosti. Razlog za to nalazi se u činjenici da ljudi danas sve više cijene dostupnost velikog broja pjesama, a ne njihovo posjedovanje jer putem streaming servisa mnogima je dostupno više od deset milijuna pjesama (naravno, na tržištima na kojima su takvi servisi dostupni), dok su kupovinom pjesama i albuma (bilo putem downloada, bilo putem CD-a), ograničeni samo na one pjesme koje kupe, odnosno skinu.