Za razliku od Narodne skupštine Republike Srpske, koja je cjelokupno konstituiranje završila prije kraja 2018. godine, pa i imenovala Vladu RS, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je još uvijek praktično na početku procesa izvršavanja svojih ustavom propisanih postizbornih obveza, navodi se u priopćenju Centra civilnih inicijativa.

Kao razlog navode ozbiljne političke sukobe u Federaciji BiH i korištenje političkih ucjena i blokade sustava kao sredstva političke borbe.

Ističu da visoki predstavnik Valentin Inzko ne pokazuje namjeru da intervenira, što izaziva ozbiljnu zabrinutost.

''Krajnja posljedica ovakvog ponašanja političara, je da se vlast zemlje u veoma ozbiljnim problemima i s dramatičnim zaostacima, mjesecima ne bavi svojim poslom, odnosno nagomilanim problemima građana, nego sama sobom'', kazali su iz CCI-a.

Podsjećaju da nijedan federalni dom nema ni kompletirano rukovodstvo, Zastupnički dom ima samo predsjedavajućeg, dok je pokušaj imenovanja potpredsjedavajućih završio tako da nijedan od predloženih kandidata nije dobio dovoljno glasova za izbor, a da Dom naroda, ponovo, kao i na početku dva prethodna mandata, nema potpredsjednika iz srpskog naroda.

Ističu da je u prvom kvartalu 2019. godine, Zastupnički dom osim nastavka konstitutivne sjednice, započete u studenom 2018. godine, održao tek jednu izvanrednu i jednu redovnu sjednicu te da je Dom naroda, u istom razdoblju, samo započeo konstitutivnu sjednicu i ništa više.

''Nijedan dom, do kraja 2018., nije usvojio ni proračun FBiH za 2019. godinu, čime je prekršen Zakon o proračunima. Oba su ga usvojila u prvom kvartalu 2019 godine'', istaknuli su u priopćenju.

CCI zaključuje da je transparentnost rada parlamenta FBiH je na prihvatljivom nivou, s dosta prostora za poboljšanje te da se to odnosi na Predstavnički dom, koji bi u mnogim detaljima koji utječu na kompletnu sliku, trebao slijediti dobre prakse Doma naroda, koji između ostalog, na svojoj web stranici, objavljuje zapisnike sa svojih sjednica, postavlja odgovore na zastupnička pitanja, osigurava web prijenos sjednica i redovno ažurira sadržaje.