Škotska nacionalna stranka (SNP) premoćno je u četvrtak pobijedila na britanskim općim izborima u Škotskoj, što bi moglo potaknuti novu bitku za neovisnost te britanske pokrajine.

Nakon što su objavljeni rezultati u više od polovice škotskih izbornih jedinica, SNP je osvojio sva mjesta, a prema izlaznim anketama ta bi stranka trebala dobiti 58 od ukupno 59 škotskih mandata.

Ipak u slučaju premoćne izborne pobjede konzervativaca premijera Davida Camerona, SNP bi mogao ponovno biti isključen iz buduće britanske vlade, što bi moglo dovesti do novih konfrontacija oko škotskih nastojanja za ostvarivanjem veće autonomije odnosno neovisnosti.

Izlazne ankete na razini Velike Britanije pokazuju da bi konzervativci trebali osvojiti 316 mandata, što je tek nešto manje od apsolutne većine, dok bi oporbeni laburisti osvojili samo 239 zastupničkih mjesta.

Ako takav rezultat bude potvrđen, SNP ne bi imao ključnu prevagu u parlamentu kojoj se nadao uoči izbora. Analitičari su prije izbora ocjenjivali da bi potencijalna koalicija SNP-a i laburista mogla srušiti Camerona i sastaviti novu vladu.

Ipak, i ovakav scenarij dramatično naglašava političku podjelu između Engleske i Škotske.

U nevjerojatnoj pobjedi SNP-a u Škotskoj posebno se ističe pobjeda njegove kandidatkinje 20-godišnje studentice politologije Mhairi Black nad jednim od vodećih laburista Douglasom Alexanderom sa gotovo 6000 glasova više. Black je postala najmlađi član britanskog parlamenta od 19. stoljeća.

Škotska je uvijek bila snažna utvrda laburista a na ovim izborima oni bi mogli ostati bez i jednog mandata u toj pokrajini, predajući sva svoja zastupnička mjesta SNP-u koji je na prethodnim izborima 2010. osvojio samo šest mandata.

Izlazne ankete: Konzervativcima najviše mandata

Konzervativci britanskog premijera Davida Camerona osvojit će najviše zastupničkih mjesta ali ipak neće imati većinu u novom sazivu parlamenta, pokazale su izlazne ankete nakon zatvaranja birališta na općim izborima u Velikoj Britaniji.

Prema anketama, konzervativci osvajaju 316 zastupničkih mandata, a oporbeni laburisti osvajaju 239 mjesta. Škotska nacionalna stranka (SNP) trebala bi imati 58 mjesta, dok liberalni demokrati osvajaju 10 mandata u 650-članom parlamentu, pokazale su ankete koje su objavile nacionalne televizijske mreže.

Koalicija konzervativaca i liberalnih demokrata, koja se nalazi na vlasti od 2010., zajedno osvaja 326 zastupničkih mjesta, što znači da će Cameron najvjerojatnije dobiti još jedan mandat na čelu vlade.