Ako se osvrnete oko sebe, i sami ćete uočiti da više vozača u ruci drži mobitel nego što ih je koncentrirano na promet. Sve više vozača danas ima i navigacijski uređaj, koji također većina namješta u vožnji, piše Večernji list.

No, najveći problem današnjice nisu ni pozivi, ni traženje radijske postaje ili destinacije na navigacijskom uređaju. Po intenzitetu korištenja u vožnji premašile su ih SMS poruke, ali i sve brojnije aplikacije. Neke su zemlje već prepoznale ozbiljnost ovog problema pa uz njihove autoceste ne iznenađuju znakovi "Don’t text and drive" odnosno "ne piši poruke u vožnji".

Amerika je u svoje zakonodavstvo uvela i zakon koji izričito brani pisanje poruka u vožnji, ali čini se da i taj zakon već treba dopunu. Više najveći problem nije ni u SMS porukama. Vozači su na aplikacijama poput Snapchata, Facebooka, Instagrama, Twittera, Google Mapsa, YouTubea, a u zadnje vrijeme pozornost tijekom vožnje krade i videoigra Pokemon Go. Na američkim cestama zbog toga bilježe veći broj nesreća, a čini nam se da ni Europa puno ne zaostaje.

Nedavno je istraživanje – orijentirano na učenike i studente – pokazalo da gotovo 70% mladih u vožnji koristi razne aplikacije. Na zahtjev da rangiraju radnje koje smatraju opasnima u vožnji, 29% ispitanika na prvo je mjesto stavilo vožnju u alkoholiziranom stanju, a 25% ih pisanje i slanje SMS poruka smatra najopasnijim. Samo je šest posto ispitanika izjavilo da čitanje i pisanje postova na društvenim mrežama smatra najopasnijom i najviše ometajućom radnjom u vožnji. Drugo istraživanje obuhvatilo je 2400 ispitanika svih dobnih kategorija. Njih 74% izjavilo je da u vožnji koriste Facebook, a 37% ih u vožnji koristi Twitter. YouTube voli 35% vozača, a Instagram u vožnji koristi 33% ispitanih.

Točan broj nesreća prouzročenih zato što je vozač pisao SMS poruke ili čitao postove na društvenim mrežama nije poznat. Teško je, naime, dokazati, da je upravo to bilo okidač za nezgodu pa se borci za izbacivanje društvenih mreža iz automobila pozivaju na istraživanja i svjedočenja preživjelih u takvim nesrećama. U svakom slučaju imajte na umu da dok gledate u mobitel kako biste pročitali samo jednu poruku, vaš auto prevali udaljenost jednaku dužini nogometnog igrališta.