Pametni telefoni postali su neizostavan dio naših života. Više ni ne razmišljamo o njima kao o zasebnim uređajima, već kao o produžecima nas samih.

Da je "ljubav" prema pametnim telefonima iz godine u godinu sve jača, jasno je svima koji pogledaju oko sebe na bilo kojem gradskom trgu. I dok starije generacije pametne telefone koriste umjereno, djeca i mladi o njima su gotovo ovisni.

Tako je studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychiatry otkrila zabrinjavajuće podatke o pametnim telefonima i mladima. Naime, istraživanje provedeno na više od 1000 studenata Kings Collegea iz Londona, pokazalo je kako je čak 40 posto njih ovisno o pametnim telefonima i to ostavlja posljedice na njihov raspored dnevnog rada i odmora.

Ovisnicima o pametnim telefonima smatraju se pojedinci koji se nisu mogli odvojiti od svog pametnog telefona ni kad su bili u direktnom kontaktu i interakciji s članovima obitelji ili prijateljima, kao i oni koji su intenzivno koristili telefon nakon ponoći.

A to se direktno odražava na njihovu kvalitetu sna jer istraživanje je otkrilo da među onima koji su ovisni o pametnom telefonu čak 68,7 posto loše spava.

Također, istraživači su otkrili da ako se prestane koristiti pametni telefon sat vremena prije odlaska u krevet, rizik od razvoja ovisnosti značajno pada.

Stoga, ako imate problema s duljinom i kvalitetom sna, pokušajte smanjiti vrijeme koje provodite uz pametni telefon, prenosi Zimo.

U tome vam može pomoći opcija koju imaju svi pametni telefoni posljednjih godina - digitalna dobrobit (digital wellbeing, digital wellness).

Ova opcija dio je operativnog sustava pametnih telefona, a njenim aktiviranjem možete ograničiti vrijeme korištenja pojedinih aplikacija, učiniti telefon i aplikacije "manje privlačnim za korištenje tijekom noći", ali i vidjeti koliko točno vremena provedete koristeći pametni telefon i pojedine aplikacije.