Smanjen je broj kredita koje su građani prošle godine, koju je obilježila pandemija, koristili kod banaka u BiH, ali je, istovremeno povećan broj takvih zaduženja u mikrokreditnim organizacijama (MKO).

"Prema podacima Odjela za platne sustave Centralne banke BiH (CB BiH), broj građana koji su koristili kredite kod banaka u 2020. godini bio je 863.282, što je smanjenje za 4,7 posto u odnosu na 2019. godinu, kada su 905.494 građanina koristila kredite banaka", potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Centralne banke.

Kako su naglasili iz Centralne banke BiH, broj građana koji su koristili kredite kod mikrokreditnih organizacija za 2020. godinu bio je 270.015, što je za 1,7 posto više u odnosu na 2019. godinu, kada je 265.485 građana koristilo kredite kod MKO.

To što je smanjen broj kredita koje su građani podizali kod banaka, a istovremeno povećan broj onih koji su se zadužili u mikrokreditnim organizacijama, nimalo ne iznenađuje ekonomske stručnjake, ali niti borce za zaštitu potrošača.

I jedni i drugi, naime, kažu da je to odraz situacije izazvane pandemijom.

Loše je, kažu stručnjaci, to što građani gube mogućnost bankovnih zaduženja i što su neki kriteriji pooštreni, pa se oni moraju obraćati mikrokreditnim organizacijama.

"To je logična posljedica učinka na građane koje je uzrokovala pandemija u smislu smanjenja prihoda i smanjenja mogućnosti građana da se zaduže kod banaka. Veliki broj njih izgubio je posao, ili su im primanja smanjena, ili su jednostavno banke odlučile da zbog rizičnije situacije rigoroznije kontroliraju sve zahtjeve za kredit", kaže za "Nezavisne" Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Sa druge strane, kako je dodao, mikrokreditne organizacije mnogo lakše odobravaju kredite te traže manje dokumentacije, ali, nažalost, nude građanima mnogo veće kamatne stope.

"Dakle, ne samo što ovakav trend pokazuje odraz krize, nego općenito može voditi ka dubljoj krizi i zaduženosti građana u idućem vremenu. Naime, imamo veći broj građana koji su se zadužili po višim kamatnim stopama, pa je pitanje hoće li moći da vrate ovo zaduženje, odnosno dolazi se do problema u smislu kako će pronaći sredstva i slično", rekao je Gavran.