Ratni zapovjednik Samostalnog prozorskog batuljona Armije BiH Enver Buza saslušan je jučer u Tužiteljstvu BiH u okviru istrage za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Uzdol kod Prozora.

Buza je potvrdio da je saslušan u Tužiteljstvu BiH u prisustvu odvjetnika. U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da je već drugi put u mjesec dana dao iskaz u Tužiteljstvu BiH.

- Ako je Haag presudio da nije bilo zločina, ako se zna da je Uzdol bio legtiman vojni cilj, onda mi nije jasno zašto se Uzdol uopće istražuje u Tužiteljstvu - kazao je Buza za BIRN BiH.

Zločin u Uzdolu, selu 11 kilometara udaljenom od Prozora, počinjen je 14. rujna 1993. godine.

Da se zločin desio saznalo se brzo, i to nakon pisma Tadeusza Mazowieckog, specijalnog izvjestitelja Ujedinjenih Naroda (UN) za ljudska prava na području bivše Jugoslavije Aliji Izetbegoviću. Mazowiecky je od predsjednika Predsjedništva Republike BiH tražio da se istraže okolnosti koje su dovele do zločina.

Izetbegović je tada naredio Rasimu Deliću, zapovjedniku Armije Republike BiH (ARBiH) da istraži detalje akcije u Uzdolu i kazni odgovorne. Istragu o ubojstvima u Uzdolu obavila je služba sigurnosti 6. Korpusa ARBIH i vojna policija. O rezultatima obje istrage izviješten je Jusuf Jašarević, načelnik sigurnosti glavnog stožera ARBiH.

Jašarević, u izvještaju o akciji, navodi da nije bilo zločina nad civilima. Isto tako, Salko Gušić, tadašnji zapovjednik 6. Korpusa ARBIH u pisanom odgovoru navodi da je u akciiji stradalo 60 ljudi, da je među njima bilo civila, ali onih koji su imali oružje i pucali na vojnike ARBiH te da "sve drugo ne odgovara istini". U svom izvještaju nakon akcije i Enver Buza je između ostalog ustvrdio kako su u Uzdolu stradali uglavnom naoružani civili.

Dvije godine nakon napada, u studenom 1995. godine Sefer Halilović je u pismu sarajevskom Oslobođenju kazao kako je za ubojstva civila u Uzdolu kriv Enver Buza. U svom odgovoru Haliloviću, Buza je kazao ono što tvrdi i danas: ''Radio sam samo ono što mi je naredio Sefer Halilović''.

Tužiteljstvo u Haagu nije uspjelo dokazati Halilovićevu odgovornost za ubojstva u Uzdolu te mu je u listopadu 2007. godine potvrđena oslobađajuća presuda. Tužitelj nije dokazao da je Halilović zapovijedao operacijom Armije BiH Neretva '93., niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine iz optužnice, te nije odgovoran za ubojstva počinjena u Uzdolu.

Izričući oslobođajuću presudu Haliloviću, Haag je ustvrdio kako je naredbu za borbeno djelovanje u Uzdolu izdao Enver Buza te da je bio pod direktnim zapovjedništvom Rasima Delića.

Enver Buza je u proteklih godinu i pol u mirovini. Do tada je bio direktor federalnog Geodetskog zavoda. Predmet istrage Buza je bio nekoliko puta kod haaških istražitelja. Odbio je svjedočiti u Haagu o ovim okolnostima. Salko Gušić je vojni umirovljenik.

Rasim Delić je umro, kao i general Zićro Suljević koji je sa Buzom bio na osmatračkom mjestu tijekom bitke. Sefer Halilović je predsjednik političke stranke, bivši ministar, parlamentarac i kandidat na izborima za Predsjedništvo BiH.

Haag je ustvrdio za 26 mještana Uzdola nisu ubijeni u borbi. Prema presudi su ubijeni namjerno, nekoliko njih iz neposredne blizine, dvoje u kućama, jedno unakaženo, jedno ubijeno sjekirom. Ubijana su i djeca.

Najstarija žrtva Lucija Stojanović, imala je 88 godina. Najmlađa žrtva, Stjepan Zelić je imao 11 godina. Godinu dana starija bila je Dubravka Zelenika, prenosi BIRN - Justice Report.