Svjedok Državnog tužiteljstva je izjavio da je učestvovao u napadu na Uzdol u rujnu 1993. godine, čiji je cilj bio da se zauzme vojna komanda, te uništi artiljerija i tenk oko Osnovne škole.

Šefik Čorbadžić rekao je da je bio pripadnik Druge čete Samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH (ABiH) te dodao da je pet do šest mjeseci prije napada na selo Uzdol na mjesto komandanta došao Enver Buza.

Svjedok se prisjetio rujna 1993. kada je s bataljunom i vojskom koja je došla iz drugih gradova bio na lokalitetu Dobrog Polja kod Prozora gdje su bile pripreme za akcije. Kako je naveo, od zamjenika komandanta su pripadnici prozorskog bataljuna dobili zadatak da zauzmu komandu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja je bila smještena u školi u Uzdolu.

“Zadatak je bio da zauzmemo komandu, to je bila škola u kojoj je bila smještena komanda HVO-a, da uništimo artiljeriju i tenk oko škole, sistem veze i da izbavimo naše ljude koji su bili zatvoreni u školi”, objasnio je svjedok, dodavši da je njegova grupa zaobišla Uzdol i došla iza škole, dok je druga grupa trebala da izvrši frontalni napad i da zauzme linije HVO-a.

Da bi se došlo do škole, frontalno se moralo proći kroz zaseoke Križ, Zelenike i Raići, rekao je svjedok.

Kada su zauzeli školu, Čorbadžić je naveo da se u jutarnjim satima iz pravca Hera začula rafalna paljba i da je tada počela akcija. Prema njegovim riječima, nastao je metež i četiri pripravnika njegovog bataljona su stradala, a potom je nastalo bježanje vojnika.

“Odgovorno tvrdim, kunem se da mrtvog civila nisam vidio. Ni živog ni mrtvog civila nisam vidio… Da su žene hrvatice pucale nisam čuo, čuo sam da su stariji mještani Uzdola pucali”, izjavio je on i dodao da je kasnije saznao da su hrvatski civili u Uzdolu poginuli.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Zaštićeni svjedok “G”, koji je dao iskaz iz druge prostorije uz izmjenu lika, kazao je da je Buzu upoznao u proljeće 1993. kada je došao na mjesto komandanta prozorskog bataljuna. Govoreći o akciji na Uzdol, svjedok je naveo da je jedne prilike na komandantovom stolu vidio zapovijed za napad i da su određeni pravci Crni vrh i Makljan, ali je naknadno dodat pravac preko Uzdola.

Svjedok je rekao da je na dan napada njegova grupa otišla prema lokalitetu Borak, dok su ostali otišli prema školi koja je bila centar veze i ljudstvo HVO-a.

“Akcija je počela u jutarnjim satima jednim rafalom i onda je planulo sve. Poslije toga sam otišao u Here jer sam nosio ranjenika”, naveo je on.

Kako je rekao, dan poslije u komandi čuo je priču o ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti, a “Radio Rama” je objavio da je izvršen pokolj civila. Prema njegovim saznanjima, istraga o napadu nikada nije provedena.

Suđenje se nastavlja 27. veljače, piše Detektor.ba.