Na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ), Županijsko javno pravobraniteljstvo pokrenulo je sudski spor protiv Gospodarskog društva HEP – proizvodnja Zagreb, Sektor Hidroelektrane i Crpne stanice „BUŠKO BLATO“ d.o.o. Livno.

Sudski spor pokrenut je radi naplate duga zbog neplaćanja županijske naknade od posebnog značaja za HBŽ, koja je propisana Zakonom o vodama HBŽ-a, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Naime, u odredbama članka 74. Zakona o vodama HBŽ-a utvrđena je obveza plaćanja županijske naknade od posebnog značaja za Županiju, koju su dužni plaćati korisnici općih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Županije, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država.

Ova naknada se, između ostalog, utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije.

Na temelju mjesečnih izvješća o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije, ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb Hercegbosanskoj županiji, sukladno ovoj županijskoj naknadi, za 2016. godinu iznosi 1.454.996,00 maraka i za 2017. godinu 1.575.955,40 maraka.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a pokrenulo je i upravni spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Crpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidro-akumulaciju Buško jezero s pripadajućim objektima zbog uočenih mnogobrojnih nedostataka, navodi se u priopćenju.