Sutrašnji dan u Predsjedništvu BiH mogao bi biti zanimljiv iz više razloga. Dva od tri člana Predsjedništva BiH zatražili su izvanredne sjednice, a uoči dolaska Matthewa Palmera  zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika koji će sutra održati sastanak s članovima Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik potvrdio je danas u Mostaru da je uputio zahtjev za sjednicom i podnio inicijativu da se Veleposlanstvo BiH preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem. 

"Bez obzira što Džaferović priča da to pitanje neće staviti na dnevni red, on mora po Poslovniku zakazati sjednicu Predsjedništva BiH. Vjerujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa... Treba razgovarati na sjednici i o tome treba odlučivati", kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra također održi izvanredna sjednici na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Dodik je naveo da je Palmer već upoznat s idejom premještenja Veleposlanstva, a ova inicijativa uslijedila je nakon što se Srbija u Washingtonu obavezala da će do srpnja 2021. godine preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopće neće biti tema na sjednici, prenosi Patria. 

"BiH ima dobre diplomatske odnose i s državom Izrael i s državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih naroda. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Daytonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a", ističe Džaferović.