Postoji li neka slana poslastica s vučenim tijestom koju volite više od bureka i sirnice? Namjerno koristimo ovaj termin, kako ne bi bilo zabune, a oni koji su sad pomislili na popularnu slasticu koju jedemo za Uskrs očito nisu dobro pročitali početak rečenice. No nećšemo se sad nadmudrivati, imamo pametnijeg posla. A to je pripremiti krumpirušu, pitu koja je nekima draža od dvije gore spomenute. Zašto je tako uopće nema veze jer o ukusima se ne raspravlja, no mora se priznati da krumpiruša ili kako je u BiH zovu krompiruša ima određene prednosti pred sirnicom i burekom.

Dostupnost je svakako najveća, jer može vam se dogoditi da u kući nemate mljevenog mesa i svježeg sira, ali sasvim vjerojatno negdje držite još koji krumpirić... Iskoristite ga za pripremu ovog starinskog specijaliteta, mi smo nabavili recept, a ostalo je na vama.

Krumpiruša

Sastojci:

1 kg krumpira
600 g brašna
1 luk
1 režanj češnjaka
ulje
sol, papar

Priprema

Pomiješajte brašno i sol s malo tople vode pa umijesite glatko tijesto. Dobro ga pokrijte ili ga stavite u vrećicu pa ostavite da stoji barem pola sata.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i češnjak, a krumpir ogulite i sitno narežite. Neki ga vole naribati, ali upućeni tvrde da je pita puno bolja kad se krumpir nasjecka.

Tijesto podijelite na nekoliko komada pa svaki tanko razvaljajte, a zatim nauljenim rukama na pobrašnjenom stoljnjaku razvucite u tanke kore.

Svaku koru nadjenite smjesom krumpira i luka pa zarolajte u rolat. Rolate slažite u nauljenu okruglu posudu za pečenje u spiralni uzorak te zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva Celzija oko 20 minuta.

Pečenu krumpirušu prelijte kipućom vodom, tako će biti osobito sočna. Po želji još možete dodati malo maslaca ili vrhnja.

Slobodna Dalmacija