Ulice u Španjolskoj su se pretvorile u bojno polje tijekom demonstracija koje su počele u znak prosvjeda protiv mjera poduzetih protiv nove vrste koronavirusa.

Prosvjedi protiv mjera uvedenih zbog Covid-19, koji su počeli u Barceloni početkom tjedna, a ubrzo se proširili i na druge veće gradove, nastavljeni su u subotu navečer.

Grupe su se okupile putem društvenih mreža poručujući: "Narod se umorio, izlazimo na ulicu". U centru grada održali su protest za koji nisu dobili dozvolu.
 

Tijekom prosvjeda, prosvjednici su kamenjem i palicama napali policiju oštetivši prodavaonice i javnu imovinu u gradskim središtima i paleći kante za smeće.

U glavnom gradu Madridu policija je intervenirala protiv prosvjednika koji su pokušali blokirati ulicu Granvia u središtu grada.

U incidentima koji su se pretvorili u uličnu tučnjavu bilo je ozlijeđenih, a policija je privela neke prosvjednike.

"Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa ne može se tolerirati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo prevladati epidemiju koja je opustošila sve zemlje", rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez.
 

Tijekom protesta u Barceloni, Burgosu, Valensiji i Santanderu u petak privedeno je 29 osoba, a veliki broj je ozlijeđen, uključujući policajce.

Španjolska je drugim valom zaraze koronavirusom pogođena teže od očekivanog, a vanredno stanje uvedeno 25. listopada produženo je do 9. svibnja.

Španjolska je pored toga uvela i dodatne mjere, odnosno ograničenja kretanja za 15 od 17 autonomnih pokrajina.

Više od šest ljudi ne smije se okupljati na jednom mjestu sve dok traje policijski sat uveden u zemlji pod vanrednim stanjem.