Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli prezentirao Registar pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH, u kojem se, kako je naveo, nalaze kartoni i osobni podaci 119.110 osoba s području Tuzlanskog kanona koji su evidentirani kao sudionici obrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Registar je, kazao je Bukvarević, u skladu sa zakonom dostupan svim službenim institucijama države, te boračkim udruženjima i to u prostorijama odjela Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. 

''Tamo se može izvršiti uvid i ukoliko u registru postoje imena kojima tamo nije mjesto mogu se staviti primjedbe'', naglasio je Bukvarević. 

Podsjetio je da je postojala ideja da se registar stavi na javni uvid, ali se odustalo nakon što je zahtjev odbijen od Ureda za zakonodavstvo BiH i Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

''Moram reći i to da smo od Agencije za zaštitu osobnih podataka dobili upozorenje da bi javna objava podataka bila tretirana kao kazneno djelo. Osobno sam tražio da moj karton bude prvi javno objavljen, a to može učiniti svaki pripadnik Armije RBiH s tim da mora potpisati izjavu kojom dopušta da se podaci iz njegovog kartona mogu javno objaviti''. dodao je ministar Bukvarević.

Objavu registra za područje Tuzlanskog kantona podržao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a, rekavši da se ne treba plašiti podataka ko se i zbog čega borio u ratu od 1992. do 1995. godine, te što je tko na ime beneficija dobio do danas.

U Tuzli je danas prezentirana i informacija Ministarstva za boračka i pitanja invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH o aktivnostima vezanim za materijalnu podršku boračkoj populaciji. 

Rečeno je da je za te namjene u prošloj godini izdvojeno oko 315 milijuna KM od čega je za korisnike ovih sredstava u TK-u doznačeno 60 milijuna KM. 

''Zakon o braniteljskim udruženjima upućen je Parlamentu s molbom da ga što prije stavi na dnevni red i usvoji, a on osim ostalog omogućava da se sva boračka udruženja formiraju u jedno ukoliko to žele. Što se tiče Zakona o razvojačenim braniteljima, on predviđa 15 prava te kategorije koje trenutno nema u zakonu. Smatramo da je mnogo bolje regulisati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju'', zaključio je Bukvarević koji je najavio da će poslije Tuzle registar biti predstavljen u Zenici i Bihaću.