Istražitelji Ministarstva unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna (MUP ŽSB) provjeravaju nove dojave i analiziraju postojeće u slučaju ubojstva bebe čije je tijelo pronađeno 5. rujna u rijeci Vrbas u Bugojnu.

Glasnogovornik policijskog komesara MUP-a ŽSB Hasan Hodžić kazao je kako istražitelji čine sve da otkriju počinitelje. “Policija aktivno radi na ovom slučaju. Obavljamo analizu mjera koje su poduzete dosad i na osnovu kojih planiramo daljnje aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje predmetnog događaja. Toliko mogu reći u ovoj fazi istrage”, rekao je Hodžić.

S obzirom na stupanj raspadnutosti tijela, policija vjeruje da je beba u rijeku ubačena na uzvodnom području koje se proteže sve do Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Prije nekoliko dana obdukcija je pokazala da je uzrok smrti djeteta utapanje. Zasad je sigurno da je beba rođena živa, što su također pokazali nalazi obdukcije. Provjera bolnica, domova zdravlja i porodilišta nije donijela pomak u istrazi, a vjeruje se da porođaj nije izvršen pod liječničkim nadzorom.

U zadnjih desetak godina na području ŽSB zabilježena su tri slučaja čedomorstva. Dva su bila u Vitezu, od kojih je ono najstarije riješeno, dok je slučaj iz ožujka 2015. godine, u kojem je tijelo novorođenčeta pronađeno u napuštenom kamenolomu u viteškom mjestu Veliki Mošunj, još uvijek neriješen.