U okviru trodnevnice sv. Iliji proroku, patrona župe bugojanskog mjesta Kandija, u petak, 17.07.2015. godine, u suradnji sa tamošnjim župnim uredom, Matica hrvatska ogranak Bugojno organizirala je predavanje na temu ,,Prorok Ilija – otvoreno pitanje tko je moj Bog“, a gost predavač bio je prof.dr.sc. Božo Lujić, profesor biblijskih znanosti Staroga i Novog zavjeta na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i KBF-u Sveučilišta u Zagrebu.

Govoreći o porijeklu i vremenu kada se rodio i živio prorok Ilija, prof. Lujić je istakao njegovu iznimnu važnost u borbi za čistoću vjere i vjerovanje u jednoga Boga. Stoga i ime Ilija na hebrejskom (elijjahu) znači »Moj Bog je Jahve« i to predstavlja životni program toga neobičnog proroka.

Nakon predavanja u Hrvatskom domu Kandija, prisutni su u crkvi sv. Ilije proroka proslavili sv. misno slavlje koje je predvodio prof. Lujić u koncelebraciji sa župnikom don Ilijom Miškićem.

Predavanje je održano kao svojevrsni nastavak ciklusa obilježavanja patrona župa kojeg je Ogranak Matice hrvatske započeo prošle godine, kada je gost predavač, fra Ivo Marković govorio o sv. Anti Padovanskom, zaštitniku župe Bugojno.