Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo predsjedavao je u Sofiji sastankom na kojem su bili pripadnici različitih vjerskih zajednica u Bugarskoj, ali ne i predstavnici Bugarske pravoslavne crkve.

Bugarska pravoslavna crkva je ranije priopćila da neće sudjelovati ni na jednom događaju na kojem će papa biti tijekom dvodnevne posjete toj zemlji, iako je njen lider, patrijarh Neofit u nedjelju pozdravio Franju po njegovom dolasku.

Član Sinoda Bugarske pravoslavne crkve, plovdivski mitropolit Nikolaj, poznat po tvrdim stavovima, nazvao je ranije jučer papinu posjetu "političkim činom" i "napadom na pravoslavlje".

Na jučerašnjem sastanku bili su lideri židovske zajednice, protestanata, muslimana i Jermenske pravoslavne crkve.

Skup je otvoren pjesmom "We are the world" Michaela Jacksona i Lionela Richieja iz 1985. godine, koju je otpjevao dječiji zbor, a koja je svojevremeno snimljena u cilju prikupljanja sredstava za žrtve gladi u Africi.

Franjo je juče posjetio izbjeglički centar u Bugarskoj u kojem su djeca iz Iraka i Sirije i rekao im da oni nose "križ čovječanstva" pošto je vladu u Sofiji pozvao da ne zatvara oči pred njihovom patnjom.

Bugarska vlada desnog centra na meti je kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava i Europskog savjeta zbog tretmana prema migrantima koji su podnijeli zahtjev za azil kao i prema maloljetnim izbjeglicama bez pratnje.

Papa Franjo danas putuje u Sjevernu Makedoniju.