Satnica za brojače glasova angažirane u Glavnom centru za brojenje u sarajevskoj dvorani Zetra iznosi 4,50 KM, zbog čega mnogi odustaju od tog angažmana, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić precizirala je kako je u Glavnom centru za brojenje angažirano 370 osoba, ali da se taj broj mijenja.

Ljudi odustaju, netko zato što mu ne odgovaraju smjene jer se radi u tri smjene, a netko iz nekih drugih razloga, možda i financijskih, pa je upućen javni poziv za angažiranje dodatnog broja ljudi. U skladu s tim, vjerojatno će se morati izvršiti realokacija sredstava u okviru proračuna SIP-a, kaže Pirić za Capital. Dodaje kako se proračun za te namjene kreira u visini proračuna i sredstava utrošenih na prethodnim izborima.

Ove godine za bruto naknade za osobe angažirane na određeno predviđene su 224.000 KM, a stavka naknada za troškove zaposlenih po ugovoru o djelu je 69.000 KM, precizira Pirić.

Podsjetimo, SIP je prije prije tri dana donio naredbu o ponovnom, odnosno kontrolnom brojenju glasova za predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Otvaranje vreća i ponovno brojenje glasačkih listića bit će organizirano u Glavnom centru za brojenje u Sarajevu. Ponovnom brojenju mogu nazočiti svi akreditirani promatrači političkih stranaka, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani promatrači za praćenje Glavnog centra za brojenje.

Nazočnost će biti omogućena i zainteresiranim medijskim ekipama.