Oko 100 tisuća građana Slavonskog Broda od sinoć nema pitku vodu. U grad su odmah poslane cisterne s pitkom vodom, a stigao je i premijer Andrej Plenković, praćen ministrima. Građani, koji već godinama imaju problema i sa zagađenim zrakom, nisu bili oduševljeni dolaskom premijera

Plenković i ministri Damir Krstičević, Tomislav Ćorić i Milan Kujundžić sudjelovali su u Slavonskom Brodu na sjednici Stožera civilne zaštite, no dolazak čelnog čovjeka Vlade nisu svi dočekali s oduševljenjem.

“Moje dijete od 14 mjeseci pije flaširanu vodu. Pije li vaše dijete u Zagrebu vodu iz boce”, poručile su premijeru na dočeku majke iz udruge ‘Brodske majke.’

“Primate toliku plaću, a samo nas lažete!’, ‘Prodali ste nas za jednog ruskog špijuna!”, mogla su se čuti dobacivanja.

Plenković je pak nakon sastanka najavio da će u Slavinski Brod doći i cisterne Hrvatske vojske te velika količina vode u bocama iz robnih zaliha. ‘Sastanak je poslužio da se informiramo s aktualnom situacijim. Na temelju suručnih analiza zaključeno je da voda nije za piće ni za kuhanje. Analize će se nastaviti u Osijeku i Zagrebu, u Zavodu za javno zdravstvo, obavit će se nekoliko uzoraka da bi se vidjelo koji je pravi problem i koji je njegov karakter’, kazao je, prenosi N1, premijer nakon sastanka stožera Civilne zaštite.
 

“Ispitat će se karakter ovog incidenta koji se dogodio na produktovodu”, najavio je Plenković.

“Meni je i cijeloj Vladi žao što se ovo dogodilo pred sam Uskrs Nadam se da će se iznjedriti rješenje za ovu situaciju”, kazao je.

“Učinit ćemo sve da se vodovodni sustav Slavonskog Broda spoji sa sustavom u Sikirevcima. Ministarstvo će pribaviti dozvole, koliko mi je poznato, riječ je oko 150 metara koje treba izgraditi da bi se spojilo sa sustavom vodovoda Slavonskog Broda”, kazao je Plenković ističući da će to biti u roku od 10 do 15 dana.

Ministar Kujundžić je poručio da građani ne trebaju biti zabrinuti, piše Tportal.hr.

“Ovo su male koncentracije ugljikovodika tako da ne treba razvijati zabrinutost i paniku.”