Drveni brod s osam raspadajućih tijela i kostura nasukao se na japansku obalu, objavila je u ponedjeljak Japanska obalna straža (JCG).
 
Brod je pronađen na obali prefekture Akita samo nekoliko dana nakon sličnog pronalaska na otoku Sado, gdje se nasukao brod s tijelima dvojice muškaraca.
 
Policija i JCG vjeruju da su žrtve iz Sjeverne Koreje jer su uz njih pronašli cigarete iz te države i prsluke za spašavanje s korejskim natpisima.
 

Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji
 
Prošlog tjedna japanska policija je na istom dijelu obale pronašla brod s osmoricom ribara koji su izjavili da su iz Sjeverne Koreje.

Voditelj istraživanja Instituta za proučavanje Sjeverne Koreje u Seulu Seo Yu-suk izjavio je da bi uzrok svim ovim incidentima mogla biti nestašica hrane u Sjevernoj Koreji:
 
"Sjeverna Koreja vrlo jako pritišće ljude da love više ribe kako bi time nadomjestili nedostatak hrane", rekao je.
 
U posljednjih nekoliko mjeseci pronađeno najmanje 12 brodova s tijelima
 
Profesor japanskog sveučilišta Tokai Yoshihiko Yamada izjavio je da ribarima u Japanskom moru prijeti sezona teških vremenskih prilika: "Ljeti je Japansko more dosta mirno. Ali postaje nemirno u studenom i opasno kada počnu puhati sjeverozapadni vjetrovi".
 
Ukupno 43 broda za koje se vjeruje da su iz Sjeverne Koreje stigli su do japanske obale između siječnja i 22. studenog ove godine, objavio je JCG. U posljednjih nekoliko mjeseci pronađeno je najmanje 12 brodova s tijelima, a na jednom je pisalo "Korejska narodna armija".