Premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za radio 'Deutsche Welle' je s voditeljem razgovarala o ulasku svoje zemlje u EU.

Voditelj je inzistirao da ona kaže da je uvjet za ulazak u EU priznanje Kosova, a zatim je Brnabić kazala i kako u Srebrenici nije bilo genocida.

''Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovoran čovjek za taj užasan ratni zločin je izručen Haagu i Srbija je napravila sve što je bilo do nje'', rekla je Brnabić na što ju je novinar pitao želi li to Srbija prekrojiti povijest.

Nema genocida

''Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponovit ću - u Srebrenici nije bio genocid. Također, Vi promatrate Srbiju kao da je ona neki izolirani sistem. Pogledajte kako zemlje u regiji tretiraju ratne zločince... '', istaknula je Brnabić.

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažava uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene i poručila:

''Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću'', prenosi Avaz.ba.

Na komentare Brnabić, javno pismo poslao je Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić - istina u činjenicama

''Jedna stara mudrost kaže da 'istinu uvijek treba tražiti u stvarnim činjenicama'. Zbog toga osjećam potrebu da, prije svega kao čovjek, a onda i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetim predsjednicu Vlade Srbije na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica, koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda BiH, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je, što bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati, u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u srpnju 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentirano komentira presude, pročita, biće dovoljno i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodni suci presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata.

''BiH negiraju već stoljeće''

Zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida pokušavate relativizirati planski provedeno ubijanje preko osam tisuća nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja - ističe Zvizdić.

Predsjednici Brnabić on dalje poručuje da građani Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao povijesnu, političku i kulturnu činjenicu.

Sasvim je jasno, dodaje Zvizdić, da je postojao projekt istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države. To traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideologije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadžića i Mladića i izvršitelja njihovih projekata.

''Ali nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekt njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspjeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti. Zbog toga se povijesne činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda niti će uspjeti projekt negiranja genocida, revizije historijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno s svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osviješteni Bošnjaci koji znaju svoju povijest, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet. I koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije'' riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Razmislite o greškama

On predsjednici Vlade Srbije poručuje da bi zato počinjeni genocid trebao da bude razlog za razmišljanje o greškama učinjenim u prošlosti, za iskreno pokajanje i u konačnici, za priznanje kao preduvjet neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja.

Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju bez suočavanja s prošlošću, mišljenje je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

''Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne možete ili ne želite. I na kraju, povijesne činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid'', naglasio je Zvizdić, priopćeno je iz njegovog kabineta.